PET , numit dupa numele sau in engleza tomografie cu emisie de pozitroni, este o tehnica de imagistica foarte acreditata in studiul extinderii cancerului . Permite detectarea unei tumori in fazele sale initiale si demonstrarea precisa a organelor afectate , astfel incat sa reprezinte un complement esential inainte de a trece la indepartarea chirurgicala a unei tumori.

Rezultatele PET faciliteaza o abordare mai buna a tratamentului si cresc sansele de vindecare .

Concluziile studiului releva faptul ca tehnica PET cu glucoza ajuta la prezicerea comportamentului unei tumori inainte de un tratament de chimioterapie. Pentru a face acest lucru, au fost folosite microarrays de expresie genica (MAGE) combinate cu imagistica PET.

Cum poate fi prezis comportamentul tumorii?

„Tumorile active retin substanta radiofarmaceutica numita FDG , o glucoza marcata radioactiv, care le permite sa fie distinse in imaginea PET de restul tesuturilor sanatoase. Daca in primele zile de administrare a unui tratament acel semnal se stinge, inseamna ca tratamentul afecteaza tumora si va ajunge sa o distruga”, explica medicul.

In acest fel, daca tratamentul nu este eficient, acesta poate fi intrerupt pentru a evita toxicitatea acestuia si se poate cauta unul mai eficient .

Aceasta teza se bazeaza pe consumul preferential de glucoza de catre celulele canceroase si modul in care un radiofarmaceutic bazat pe glucoza s-ar concentra in mod specific asupra tumorilor maligne. „Cand un cancer progreseaza, poate genera tumori secundare sau metastaze ”.

Pentru a efectua acest proces, celula tumorala are nevoie de mai multa energie decat celula normala, acea energie este obtinuta in principal prin metabolismul glucozei . In general, celula tumorala foloseste mai multa glucoza decat celula normala, deoarece are nevoie de mai multa energie pentru a-si indeplini scopul.

Cea mai inovatoare contributie a lucrarii a fost proiectarea unei semnaturi genomice care identifica genele responsabile pentru cresterea consumului de glucoza prin metastaza , permitand studiul si intelegerea in continuare a celor mai relevante cai metabolice implicate in absorbtia glucozei.

Rezultatele studiului a aratat ca glucoza marcheaza cu adevarat activitatea biologica, metabolica si proliferativa a cancerului . Din acest motiv, testul PET poate oferi informatii valoroase pentru a determina daca un cancer va raspunde la tratament .

In cazul in care chimioterapia este eficienta, va fi posibil sa se vizualizeze o scadere a captarii FDG in PET si astfel sa se prezica daca o tumora va raspunde la tratament la cateva zile dupa administrarea primelor doze de tratament.

Raspunsul precoce face posibila prezicerea rezultatului si la cateva saptamani dupa administrarea unui tratament pentru a vedea daca tumora este sensibila la medicamentul care a fost utilizat.

Avand in vedere ca in prezent se stie daca exista un raspuns la tratament la doua sau trei luni de la inceperea chimioterapiei, aceste rezultate sunt considerate incurajatoare .

Importanta PET in tratamentul cancerului

Mai multe studii au aratat impactul clinic mare al tehnicii PET in oncologie , un instrument fundamental in diagnosticul cancerului , deoarece identifica unde se afla cancerul si cat de raspandit este.

La pacientii cu cancer colorectal, cancer pulmonar, melanom malign si limfom, aceasta tehnica poate schimba strategia terapeutica de urmat in pana la 40% din cazuri.

Astfel, aceasta tehnica metabolica ajuta la selectarea tratamentului optim in fiecare caz , reducand numarul de proceduri de diagnostic agresive si evitand interventiile chirurgicale inutile.