Un fenomen des întâlnit în perioada rece a anului este condensul pe geamurile din termopan. Acesta nu doar că afectează estetica locuinței, dar poate cauza și probleme de sănătate, prin dezvoltarea mucegaiului. În acest articol vom analiza cauzele apariției condensului și vom oferi câteva soluții pentru a-l evita.

De ce apare condensul pe geamurile din termopan?

Condensul apare atunci când aerul cald din interiorul locuinței intră în contact cu suprafața rece a geamului. Aerul cald are capacitatea de a reține o cantitate mai mare de umiditate, iar atunci când se răcește, aceasta se condensează sub formă de picături de apă pe suprafața geamului. Acest fenomen este mai frecvent în cazul geamurilor din termopan, deoarece acestea au o izolare termică superioară, menținând o temperatură mai scăzută pe suprafața exterioară a geamului.

Tamplaria din PVC și condensul

O soluție excelentă pentru izolarea termică a locuinței, este tamplaria din PVC, însă poate contribui la apariția condensului pe geamuri. Acest lucru se întâmplă deoarece PVC-ul nu permite circulația aerului, ceea ce duce la acumularea umidității în interiorul locuinței. Pentru a preveni acest fenomen, este recomandat să ventilați regulat încăperile, mai ales după activități care produc mult abur, cum ar fi gătitul sau baia.

Uși de balcon și condensul

Usile de balcon sunt o altă sursă de condens, mai ales dacă acestea nu sunt izolate corespunzător. Dacă ușile de balcon nu se închid ermetic, aerul rece de afară poate intra în contact cu aerul cald din interior, formând condens pe geamuri. O soluție pentru a evita acest fenomen este utilizarea unor usi de balcon de calitate, care să asigure o izolare termică eficientă.

Soluții pentru evitarea condensului pe geamuri

Există mai multe soluții pentru a evita formarea condensului pe geamurile din termopan. În primul rând, este esențial să ventilați regulat încăperile, pentru a permite circulația aerului și eliminarea umidității. De asemenea, puteți utiliza un dezumidificator, care va reduce nivelul de umiditate din aer.

O altă soluție este utilizarea unui sistem de ventilație mecanică controlată, care va asigura un schimb constant de aer în încăpere, fără a permite intrarea aerului rece de afară. 

Condensul pe geamurile din termopan este un fenomen comun, dar care poate fi evitat cu ajutorul unor măsuri simple. Prin ventilație regulată, utilizarea unui dezumidificator sau a unui sistem de ventilație mecanică controlată, puteți menține un nivel optim de umiditate în locuință și puteți evita formarea condensului pe geamuri.