Pentru iubitorii de istorie, titlul cartii de la inceputul sezonului 3 The Crown , episodul 3 — „Aberfan, Wales” — va provoca instantaneu un sentiment de groaza. Dar pentru majoritatea telespectatorilor, in special in Statele Unite, acest episod va servi ca o introducere la unul dintre cele mai devastatoare incidente din istoria moderna a Marii Britanii.
Dupa cum este cronicat in episodul infiorator, dezastrul minier de la Aberfan din 1966 a ucis 144 de oameni, majoritatea copii, si a devenit un moment de socoteala publica pentru regina.
Iata ce trebuie sa stiti despre povestea reala din spatele episodului.
Ce s-a intamplat mai exact la Aberfan?
In dimineata zilei de 21 octombrie 1966, un varf de carbune de pe un versant de munte deasupra Aberfan s-a prabusit. Un varf de carbune este, in esenta, o gramada de deseuri miniere, iar dupa cateva zile de precipitatii abundente in zona, acest varf s-a imbibat cu apa si a inceput sa se scufunde. Apa de ploaie a transformat deseurile de carbune in namol lichid, care s-a varsat dupa ce varful s-a prabusit si a alunecat pe versantul muntelui, creand o avalansa care a ingropat mai multe cladiri din Aberfan, inclusiv Scoala Junior Pantglas. In cele din urma, 144 de oameni au fost ucisi; 116 dintre ei erau copii.
Intr-una dintre mai multe relatari ingrozitoare din istoria orala exhaustiva a incidentului de la BBC, supravietuitorul Jeff Edwards, care avea opt ani la acea vreme, isi aminteste experienta in interiorul scolii ingropate. „Era negru peste tot in jurul meu, dar era o deschidere de lumina la aproximativ 10 metri deasupra mea”, a spus el. „Auzeam plansul si tipetele. Pe masura ce timpul a trecut, au devenit din ce in ce mai linistiti, pe masura ce copiii mureau, erau ingropati si ramaneau fara aer.”
Potrivit The Independent , au fost ridicate ingrijorari cu privire la pericolul locatiei varfului cu mult inainte de dezastru, iar amplasarea acestuia pe o zona de pamant care se afla deasupra izvoarelor de apa subterana a fost impotriva reglementarilor. Dar Consiliul National al Carbunelui nu a luat nicio masura pentru a-si aplica propriile reglementari, ceea ce ar fi putut evita dezastrul.
Cum a raspuns regina Elisabeta a II-a?
Dupa cum este descris in The Crown , regina a fost in conflict cu privire la modul de a raspunde la dezastru. Ea a refuzat initial sa viziteze Aberfan, o decizie care a starnit critici ample in presa. Potrivit biografiei lui Sally Bechdel Smith, Elizabeth the Queen , decizia de a nu vizita a fost motivata de a nu dori sa distrage atentia de la munca esentiala de salvare. „Oamenii vor avea grija de mine”, a spus Smith ca a spus regina. „Poate ca le va lipsi vreun biet copil care ar fi putut fi gasit sub epava.”
Cand regina a vizitat in cele din urma Aberfan la opt zile dupa incident, ea a devenit vizibil emotionata in timp ce a cercetat daunele si a vorbit cu supravietuitorii. „Daca regina regreta ca nu a venit aici imediat, cred ca este deplasat”, a spus Edwards pentru South Wales Echo in 2002. „Cand a sosit, a fost vizibil suparata, iar oamenii din Aberfan au apreciat ca este aici. Ea a venit cand a putut si nimeni nu a condamnat-o pentru ca nu a venit mai devreme, mai ales ca totul era atat de incurcat.”
In 2002, regina a descris raspunsul ei intarziat la dezastrul Aberfan drept „cel mai mare regret al ei”. In 2016, regina a trimis un mesaj personal, transmis de Printul Charles, care este Printul de Wales, lui Aberfan pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a dezastrului.
Cum a fost implicat Antony Armstrong-Jones?
In timp ce The Crown isi ia unele libertati cu implicarea personajelor regale in raspunsul lui Aberfan – Philip este prezentat asistand la o inmormantare la care nu a fost in viata reala, de exemplu – vizita emotionanta a lui Antony Armstrong-Jones in sat sa intamplat cu adevarat. „Cand am auzit vestea dezastrului pe wireless, am simtit ca ar trebui sa fiu acolo pentru ca eram galez si am crezut ca galezii ar trebui sa ramana uniti”, a spus Antony pentru WalesOnline in 2006. „Asa ca tocmai m-am urcat intr-un tren si am coborat direct. ” A fost profund afectat de ceea ce a vazut in Aberfan si a scris intr-o scrisoare catre Printesa Margareta: „Draga, a fost cel mai groaznic lucru pe care l-am vazut vreodata”.
Episodul a fost filmat in Aberfan?
The Crown nu a filmat nicio scena in Aberfan, ci in satul din apropiere Cwmaman. Edwards a declarat pentru BBC ca producatorii emisiunii l-au contactat in avans pentru a-si explica planurile si, la randul sau, i-a pus in legatura cu grupuri comunitare, astfel incat locuitorii locali sa-si poata impartasi opiniile. „In urma acestor intalniri, echipa de productie a decis sa organizeze o intalnire publica care a avut loc la inceputul acestei luni si la care au venit aproximativ o duzina de rezidenti si le-au prezentat propunerile lor”, a explicat Edwards.
„Echipa de productie a facut eforturi spectaculoase pentru a arata respect si consideratie”, a declarat showrunnerul Peter Morgan pentru The Guardian . „Dar am subestimat cat de crud era inca. Cel mai bun lucru pe care trebuie sa te bazezi este constiinta ta si propria ta credinta in ceea ce este adevarul.”
Producatorul Oona O Beirn a mai dezvaluit pentru The Guardian ca unele rude si vecini care si-au pierdut persoane dragi in dezastrul de la Aberfan au acceptat invitatia de a aparea ca figuranti in episod. In timpul filmarilor, li s-a oferit consiliere — pentru prima data in 53 de ani. „Am avut un terapeut care sa-i ajute pe toti oamenii care recreau o scena atat de ingrozitoare”, a explicat O Beirn. „Oamenii care locuiesc acolo sunt inca traumatizati, desigur, si am descoperit ca nu li sa oferit niciodata ajutor pana acum. Acum incercam sa aranjam mai multe.”
Intr-o declaratie, producatorii The Crown au spus: „Al treilea sezon al The Crown va acoperi evenimentele istorice majore ale domniei Elisabetei a II-a din 1963-1977 si toti au simtit puternic dezastrul Aberfan si evenimentele care au urmat trebuie incluse, mai ales ca continua sa aiba o rezonanta profunda pentru natiune si pentru regina insasi.
„In calitate de producatori, simtim responsabilitatea de a ramane fideli memoriei si experientei supravietuitorilor, asa ca ne-am intalnit cu liderii comunitatii, precum si cu oamenii din Aberfan de mai multe ori, ca parte a cercetarii noastre aprofundate si pentru a discuta abordarea noastra.
„Ne-au facut sa ne simtim bineveniti de catre rezidenti care au fost de mare ajutor in a oferi o perspectiva asupra unuia dintre cele mai tragice evenimente ale secolului al XX-lea.”