Ce este genul? Care sunt implicatiile sale? De ce vorbim despre gen non-binar? Raspundem la aceste intrebari pentru a intelege evolutia sociala.

Recenta premiera a celui de-al treilea sezon al serialului Netflix Sex Education si, odata cu aceasta, aparitia unui nou personaj, Cal Bowman, care se defineste „non-binar”, aduce in prim-plan dezbaterea despre persoanele care intruchipeaza identitatile de gen. genurile non-binare si situatiile cu care se confrunta in fiecare zi.

Dar la ce ne referim cand vorbim despre gen non-binar? Pentru a raspunde la aceasta intrebare va trebui mai intai sa intelegem ce este genul, care este relatia dintre sex si gen si ce implicatii sociale are constructia identitatilor de gen alternative intr-o lume aparent organizata dintr-o logica binara.

Gen, dincolo de sex

Cuvantul „gen”, prin definitie, se refera la ideea de clasificare, clasificare si diferentiere intre diferite articole. Utilizarea sa in stiintele sociale acopera nevoia de a intelege modul in care ne constituim ca subiecti , dincolo de granitele deterministe ale sexului biologic.

In acest fel, in timp ce sexul s-ar referi, in mod general, la caracteristicile fiziologice, biologice si anatomice ale corpurilor care permit unui individ sa fie clasificat ca „masculin” sau „feminin”; genul ar face apel la procesele istorice si socioculturale prin care un corp devine „femeie” sau „barbat” , pentru a incorpora si reproduce rolurile si comportamentele asociate (si impuse) fiecarui sex sau chiar la modurile in care mandatele conventionale mentionate sunt incalcate. .

Prin urmare, genul este atat o constructie sociala, cat si interiorizarea (sau nu) constructiei mentionate de catre un individ. Acest proces de internalizare este legat de conceptul de „identitate de gen”.

Identitatea de gen poate fi inteleasa ca experienta individuala, dar si constituita social despre modul in care ne percepem pe noi insine in raport cu sexualitatea noastra si cu felurile noastre de a fi, de a trai si de a fi in lume. In acest sens, identitatea noastra de gen poate coincide sau nu cu sexul nostru biologic.

Am ridicat pana acum schema sex-gen din categorii binare, totusi, ce se intampla atunci cand identitatea noastra de gen nu numai ca nu coincide cu sexul nostru biologic, dar nici nu pare sa se potriveasca categoriilor de masculin sau feminin? Ne confruntam acum cu o identitate de gen non-binara.

Gen non-binar: afirmarea nedeterminarii

Am invatat sa intelegem lumea dintr-o logica binara. Perechi precum ratiune/emotie, cultura/natura sau minte/corp sunt o parte constitutiva a gandirii de modernitate a carei mostenitori indiscutabil suntem.

Din punct de vedere al genului, dihotomia dintre masculin (macho)/feminin (feminin) a fost fundamentala in modul in care am incercat sa intelegem relatiile dintre ei, dorinta, estetica, erotism si identitate.

Acest binarism de gen este sustinut in cadrul unui sistem cisnormativ in care parametrul „normalitatii” ar fi dictat din coincidenta dintre identitatea de gen si sexul biologic, indicand drept „anormale” acele identitati care nu coincid cu asteptarea cisgen.

Totusi, in ultimele decenii au devenit vizibile identitatile nenormative, care urmaresc sa puna sub semnul intrebarii binarismul de gen si rigiditatea identitara a unui sistem care admite ca fiind valabile doar doua optiuni.

In acest fel, genul non-binar este un concept care face posibila luarea in considerare a acelor persoane care nu se identifica ca barbati sau femei , ceea ce nu inseamna neaparat ca aceasta este o identitate „intermediara” intre cele doua extreme ale spectrului binar. .

Cei care se identifica ca „non-binari” pot sa nu se identifice cu niciun gen si sa caute o expresie de gen neutra sau androgina, sau pot tranzita (simultan sau alternativ) intre expresiile de gen masculin si feminin.

Identitati periferice?

A pune sub semnul intrebarii binarismul de gen inca din existenta sa duce uneori la a fi tinta criticilor, hartuirii si violentei, a caror origine si consecinte depasesc scopul acestui text, dar care merita subliniate pe scurt, cu titlu de concluzie.

Sistemul sex/gen este adanc inradacinat in procesele de construire a identitatii si de acolo se genereaza si se reproduce violenta asupra acelor corporalitati care sunt indicate ca nenormative.

Violenta fizica si simbolica si toate formele de discriminare la care sunt expuse comunitatea trans, persoanele de gen fluid si persoanele queer fac parte din reflectarea vizibila a retelei de opresiuni cu care se confrunta cei care exprima o identitate de gen alternativa.

Este pertinent sa ne punem intrebarea despre ce este incomod in indeterminarea genului. Ce ne impiedica ca societate sa rupem cu gandirea binara si sa ne deschidem catre noi moduri de a locui lumea, denaturarea dihotomiilor si structurilor de dominatie care plaseaza unele corpuri si unele experiente deasupra altora?