Elementele esentiale ale unei rutine de infrumusetare sunt demachiantul, crema hidratanta si protectia solara, dar daca vrem sa includem o doza de tratament, serul este produsul pe care neaparat ar trebui sa-l folosim. La urma urmei, aceste tipuri de produse sunt cele care includ o concentratie mai mare de ingrediente active cu care sa facem un ritual mult mai axat pe nevoile noastre. Nu vom folosi acelasi ser daca dorim sa oferim un plus de hidratare, de parca am fi in cautarea luminozitatii sau a combate anumite semne de imbatranire, si de aceea exista o oferta atat de larga cu cele mai cunoscute ingrediente, cum ar fi: acidul hialuronic, retinolul sau niacinamidele.
Nu trebuie sa fii un expert in frumusete pentru a cunoaste termenul de ser, dar poate fi dificil sa optezi pentru un produs sau altul daca ne lipsesc cunostintele necesare pentru a lua o decizie in functie de ceea ce ne cere pielea in fiecare etapa a procesul nostru.durata de viata. La fel, pentru multe persoane pot exista inca indoieli si mai elementare, de la ce varsta ar trebui sa incepem sa incorporam acest cosmetic in rutina noastra, pana la ce pas sa-l folosim, cum sa-l aplicam sau chiar cum difera de o crema. cu tratament.
Ce este un ser?
Sau cu alte cuvinte, cu ce este diferita de o crema de tratament? Desi poate fi confuz sa gasesti un ser cu, de exemplu, vitamina C si o crema hidratanta cu acelasi ingredient activ, acestea nu sunt chiar aceleasi (si nici utilizarea lor este exclusiva). Dupa cum explica Elena Ramos, „sinergia perfecta pentru a obtine o piele sanatoasa si frumoasa se gaseste in utilizarea constanta si complementara a serului si cremei. Fiecare isi indeplineste functia si are propriile caracteristici pe care este important sa le cunoastem pentru a folosi ambele produse in mod corespunzator”. Raspunzand la intrebarea initiala, ce este un ser, expertul in dermocosmetica indica faptul ca principala sa caracteristica este ca „marimea particulei din ser este mai mica, ceea ce o face sa prezinte unconcentratie mai mare de bioelemente si ingrediente active, care patrund in straturile mai profunde ale pielii (si pot ajunge chiar la derma). Dimpotriva, cremele raman la suprafata (epiderma), sunt emulsii mai concentrate, care au nevoie de un timp mai indelungat pentru absorbtia lor deoarece au o functie preponderent hidratanta si au o concentratie mai mare de componente grase si mai putin apoase”.
Aceasta diferenta o putem observa clar in textura acestor doua produse, deoarece in mod normal crema este de obicei mai densa decat serul, deoarece acesta din urma „se caracterizeaza de obicei prin a fi destul de fluid si usor ”, confirma el. Si tocmai datorita capacitatii sale de a patrunde in niveluri mai adanci ale pielii, specialistul subliniaza ca dupa utilizare este intotdeauna important sa inchei rutina cu un alt produs precum crema., „pentru ca altfel, epiderma ar fi neprotejata”. In plus, el subliniaza ca tocmai din acest motiv serurile nu includ niciodata protectie solara in formula lor, deoarece poarta intotdeauna o etapa ulterioara. O alta diferenta pe care o subliniaza este ca acestea „sunt de obicei mai scumpe decat cremele, datorita puterii formularii lor si eficacitatii pe care o garanteaza, dar compenseaza, deoarece trebuie aplicat foarte putin produs”.
Deci ai nevoie de o crema de tratament daca folosesti un ser? Dupa cum am spus, acestea nu sunt exclusive, dar nici nu sunt esentiale, desi utilizarea a doua produse cu acelasi ingredient activ le va spori efectele. „De exemplu, intr-un ser care contine acid hialuronic, acest ingredient activ va fi formulat intr-o dimensiune mai mica a particulelor decat intr-o crema cu acid hialuronic. Tocmai din acest motiv, serurile se aplica intotdeauna in cantitati mici (de obicei cu picuratoare) iar absorbtia si eficacitatea lor este imediata.. Cand cautam un efect specific asupra pielii, in mod normal vom apela la un ser: daca trebuie sa-l hranim, vom cauta unul cu peptide, acid hialuronic, shea; daca avem nevoie de luminozitate, una cu vitamina C etc. Adica, serul va prezenta o formulare cu ingredientele active de care avem nevoie si, in plus, va ajuta la intensificarea efectelor cremei pe care o aplicam in continuare , a carei functie principala trebuie sa fie hidratarea si protejarea epidermei de factori externi”.
In ce etapa a rutinei este utilizat serul si cum?
Dupa cum am subliniat deja, serul este de obicei pasul inaintea cremei hidratante , cu exceptia cazului in care un produs cosmetic specific indica altfel in instructiunile sale din motive specifice formularii sale. Asadar, ordinea produselor ar fi: demachiant, toner, ser, crema hidratanta si crema de protectie solara, acesta din urma doar daca este in timpul zilei, bineinteles, desi la acest ritual se pot adauga mai multi sau mai putini pasi, precum un contur. de ochi, o ceata etc.