Afacerile pot esua din multe motive diferite. Uneori produsul nu se potrivea pietei. Uneori, fereastra de oportunitate se inchide inainte ca soldul din contul bancar sa se termine. Si uneori parteneriatele se destrama. Pentru o companie tanara, cu putini angajati, poate cel mai dureros esec de afaceri vine din dezintegrarea unui parteneriat de afaceri sau atunci cand fondatorii unei companii decid sa mearga pe drumuri separate.

Am experimentat acest lucru personal in timpul petrecut la o consultanta de software. Infiintasem compania cu un prieten, iar viitorul parea stralucitor de cand am obtinut succes in vanzarea serviciilor noastre. Cu toate acestea, pe parcursul unui an, parteneriatul nostru s-a prabusit, deoarece nu am putut reconcilia diferitele viziuni pe termen lung pe care le aveam pentru companie. Ulterior, ne-am pierdut increderea unul in celalalt si de acolo afacerile s-au prabusit. Era clar ca parteneriatul nostru nu avea sa dureze mult.

Totul s-a prabusit in cateva saptamani. Si, din moment ce eram actionar minoritar, partenerul meu m-a concediat. Sfarsitul brusc a fost socant. Emotiile mele au aprins de furie. Tot ceea ce lucrasem atat de mult acum disparuse.

Urmatoarele luni au fost dureroase cand am ridicat piesele. Dar, pana la urma, m-am trezit intr-un loc mai bun ca niciodata. Deci, cum se poate reveni rapid dintr-un parteneriat de afaceri esuat? Trecand prin acesti noua pasi de mai jos, poti sa treci repede si sa iesi mai puternic decat erai inainte.

1) Ia o pauza

Curata-ti mintea de tot ce tine de fostul tau partener si de fosta afacere. Cand emotiile tale cresc la mare si esti in mod constant hranit cu mementouri despre ceea ce tocmai s-a intamplat, va alimenta doar animozitate si rea vointa. Luati o pauza completa. Trimiteti e-mailul de serviciu intr-un alt dosar, astfel incat sa nu il puteti vedea de fiecare data cand deschideti casuta de e-mail. Aruncati articolele legate de afaceri pe care nu trebuie sa le pastrati din motive legale sau fiscale. Lasa-te sa te relaxezi.

2) Fii sanatos din punct de vedere fizic

Problemele de afaceri pot duce la niveluri ridicate de stres si este usor sa-ti ignori sanatatea fizica in aceste perioade. Cand totul s-a prabusit, era probabil sa fi uitat de exercitii fizice, somn si alimentatie. Cu toate acestea, acest lucru nu face decat sa scapi si mai mult de sub control, deoarece lipsa de somn, hrana sanatoasa si exercitiile fizice vor cauza mai mult stres. Iesi din rutina ta, recapatandu-ti sanatatea. Endorfinele din exercitii fizice va vor face in mod natural sa va simtiti mai bine, iar alimentatia adecvata, combinata cu suficient somn, va va mentine intr-o stare de spirit potrivita.

3) Nu o lua personal

Este greu sa determinati exact de ce afacerea dvs. nu a functionat. Dar cel mai important, nu lua ceea ce s-a intamplat personal. Doar pentru ca aceasta afacere nu a functionat, nu te face un esec. Istoria este plina de povesti de zdrente pana la bogatii si de exemple de antreprenori de succes care au esuat in afaceri inainte. Deci asta nu a functionat, mare lucru, acum ai o experienta grozava si ai invatat o gramada care te va ajuta cu urmatorul tau proiect. Aceasta afacere v-a oferit pur si simplu o educatie despre cum se pot destrama parteneriatele. Acum esti mai puternic din cauza acestei experiente.

4) Faceti o evaluare

Prefaceti-va ca sunteti un consultant angajat si veniti pentru a evalua de ce parteneriatul sau afacerea nu a reusit. Deschideti un bloc de hartie sau un jurnal si incepeti sa scrieti. Mai intai, faceti un exercitiu de scriere gratuit timp de 15 minute. Scrie orice iti vine in minte despre experienta ta. Apoi reveniti la notele dvs. si cautati punctele principale. De ce crezi ca au aparut probleme? Acest exercitiu va ajuta sa va ganditi la experienta, astfel incat sa puteti invata din ea. Pur si simplu reflectati la ceea ce s-a intamplat si la ce ati face diferit data viitoare.

5) Pastrati lectiile

Nu uitati ce ati invatat din post-mortem. Nu poti schimba istoricul, dar il poti folosi in avantajul tau. Folositi-va experienta pentru a va perfectiona rationamentul pentru urmatoarea afacere in care va alaturati. Ce riscuri vei lua in considerare acum inainte de a te lansa in noile tale proiecte? Noteaza cele mai importante lectii pe care le-ai invatat si pastreaza-le intr-un loc sigur.

6) Priveste spre viitor

Cine vrei sa fii? Ce te entuziasmeaza astazi? Acum ca nu mai lucrati la aceasta afacere, ce altceva doriti sa realizati si sa realizati cu viata ta? Incepe sa te gandesti din nou la viitor. Nu lasati aceasta experienta proasta sa va impiedice viitorul. Inca esti talentat si ai atat de multe de oferit lumii. Treci mai departe si incepe sa te gandesti la urmatoarea ta aventura.

7) Luati legatura cu fostul dvs. partener

Chiar daca ati avut o despartire acuta de partenerul dvs. de afaceri, nu doriti sa va ardeti complet podul cu ei. Nu stii niciodata unde va ajunge el sau ea sau cum s-ar putea intoarce din nou in viata ta. Este bine sa reincepi incet sa comunici cu ei. Usurati sa reparati relatia trimitandu-le un articol util care v-a amintit de ei. Sau trimiteti-le o prezentare unui asociat care ii poate aduce beneficii. Cheia aici este sa oferi ceva mic doar pentru a relua conversatia. Arata-i fostului tau partener ca inca iti pasa la ei si ca te gandesti la ei.

8) Tine pasul cu fostul tau partener

Foloseste LinkedIn pentru a vedea urmatoarea miscare a partenerului tau. Feliciteaza-l pentru succesul lor atunci cand obtin un nou loc de munca sau infiinteaza o noua companie. Ura-le numai bine in urmatoarea lor calatorie in viata si renunta la orice ranchiune pe care le porti sau orice sentiment de gelozie pe care le poti avea. Doriti-le din suflet bine, iar beneficiile va vor reveni.

9) Vezi din nou fostul tau partener

Cand ai ocazia, roaga-i fostului tau partener sa ia o cafea cu tine. Arata-le ca nu exista dureri. Folositi activitatile anterioare de afaceri ca o modalitate de a va aminti si de a rade despre bine si rau. Vrei sa te pozitionezi astfel incat sa poti fi de ajutor fostului tau partener. Poate ca veti fi din nou la aceeasi companie in viitor sau va puteti ajuta reciproc intr-un alt mod. Lumea afacerilor este mica si este important sa mentinem aliatii si prietenii. Mai mult, atunci cand ai o relatie sanatoasa cu fostul tau partener, vei fi intr-un loc mai bun pentru a-ti continua viata.