In bucatarie este bine ca, pe cat posibil, sa folosim mirodenii proaspete. Asa ca o ladita cu verdeturi (mica gradina din balcon) ne poate fi de mare ajutor. Aceste plante, pe langa faptul ca pot fi folosite pentru orice fel de preparat culinar, dand un gust delicios bucatelor, au si multiple virtuti terapeutice.

Mararul trateaza balonarile

Face parte din aceeasi familie cu feniculul (anasonul). Se folosesc frunzulitele subtiri, care se pot usca. Semintele de marar uscat sunt de neiinlocuit la aromatizarea vinegretelor, la castraveciorii murati sau iin preparatele marinate. In stare proaspata, este bogat in vitamina C. Impiedica balonarile, stimuleaza digestia si este cunoscut pentru calitatile sale terapeutice: combate convulsiile, distruge microbii, provoaca evacuarea gazelor intestinale. Este indicat iin tuse convulsiva, astm bronsic si bronsita, usureaza espectoratia. Sub forma de esenta, trateaza colicii si balonarile.

Salvia, un medic generalist

Sunt circa 500 de varietati de salvie, planta folosita din vechime ca remediu (iin latineste: salvus – aducator de noroc, supranumita si iarba sacra a latinilor). Frunzele de salvie – proaspete sau uscate sunt folosite mai ales iin mancarurile cu carne, legume, omlete si supe. Parfumul puternic al plantei reclama dozarea moderata, altfel anihileaza savoarea alimentelor cu care se combina. Se adauga la sfarsitul fierberii. Prin calitatile sale curative, se spune ca salvia tine doctorul departe de casa: este tonica, antiseptica, diuretica, antispasmodica, aperitiva.

Este eficace la tratarea durerilor in gat, a ulceratiilor gurii, iin diminuarea transpiratiei. Restabileste fortele iintregului organism, indicata iin afectiuni digestive, urinare, pulmonare, pleurale, in tremuraturi, vertije, paralizii, astenie, digestie dificila si dureroasa, apoplexie, inflamatia ganglionilor limfatici, stari de nervozitate, bronsite cronice, dischinezii biliare, bronsite cronice, varice etc.

Tarhonul poate iinlocui sarea, piperul si otetul

Tarhonul, cu gustul sau dulce-picant, este cunoscut si sub numele de dracon. La nevoie, iin unele diete, poate sa iinlocuiasca sarea, piperul si otetul. Se foloseste iin salate, cruditati, mncare gatita, alaturi de carne alba, oua si peste (calde sau reci) si pentru aromatizarea muraturilor. Uscat, se pune cantitate mica, pentru a nu anula aroma celorlalte ingrediente.

Virtuti curative: stimulent general si digestiv, antispastic, antiseptic, vermifug, aperitiv; unii medici iii atribuie reale calitati anticancerigene. Recomandat iin dieta bolnavilor care tin regim fara sare. Este eficace iin anorexie, digestii lente, aerofagie, menstruatie dificila, paraziti intestinali, flatulenta, fermentatii putride, sughit (se mesteca o frunza de tarhon sau se suge o bucata de zahar pe care s-au picurat 3-4 picaturi de esenta de tarhon).

Cimbrul, un afrodisiac

Din multele specii cunoscute, cele mai folosite sunt cimbrul salbatic si cel de gradina. Se folosesc varfurile iinflorite si esenta extrasa din planta. Este utilizat la gatit pentru calitatile sale aromatice si antitoxice, fiind cel mai bun corectiv pentru vanatul fezandat. Se utilizeaza la cruditati, la mancarurile gatite si iin sosul tomat, iimpreuna cu salvia. Are numeroase virtuti terapeutice: digestiv, stimulent (mai ales al intelectului), antispastic, afrodisiac, carminativ, antiseptic, antiputrid, vermifug, expectorant si cicatrizant folosit iin uz extern.