Desi jumarile nu sunt o inventie noua, cu doar cativa ani in urma a devenit la moda ca si cum ar fi o delicatesa . Si nu este pentru mai putin. Cand jumarile sunt bine facute, sunt o adevarata incantare. Problema este ca, oricat de mult se imbunatateste nivelul, in majoritatea barurilor acestea sunt in continuare terifiante.
Jumarile sunt un aperitiv facut cu burta de porc prajita la extrem si tare ca piatra. Lucrurile se schimba insa in Soria, unde este din ce in ce mai usor sa gasim jumarile-ul care ne preocupa astazi: un aperitiv minunat , crocant la exterior si suculent pe dinauntru, gras, dar nu excesiv, care este regele oricarui bar.
Cheia acestui tip de slanina consta in slanina marinata tipica din Soria , care din 2010 are o marca de garantie pe care majoritatea producatorilor de carnati l-au acceptat. Fara acest tip de slanina se pot face si alte tipuri de jumarile, dar nu sunt cele cu care avem de-a face astazi si, sincer, nu sunt la inaltime.
Dar pe langa faptul ca ai o slanina buna, trebuie sa stii sa o prajesti. Si nu este atat de usor pe cat pare. Gatirea lenta este necesara pentru a obtine o crusta crocanta. Este posibil sa faceti jumarile bune acasa, urmand tehnica adecvata, dar este nevoie de rabdare.
jumarile poate fi gatit cu succes, si mai repede, in cuptor, dar sunt necesare masini de mare putere (trebuie sa gatiti jumarile la 250º si sa-l puteti gati la gratar astfel incat crusta sa se ridice) cu care nu toti au case. Aceasta reteta este tigaia clasica, care nu da gres niciodata.
Inainte sa te apuci de treaba, roaga-i macelarului tau sa taie eruptiile cu o grosime de aproximativ un centimetru (sau, daca ai toata panceta, taiati-le asa acasa). Aceasta este latimea optima, astfel incat jumarile sa nu fie prea uscat si, de asemenea, sa ramana vertical in tigaie.
Ideal este sa nu bagi slanina la frigider, deoarece se umezeste si ingreuneaza gatirea, dar daca trebuie sa o tii la frigider pentru a rezista mai mult, incearca sa o scoti cu mult inainte ca sa poata aerisi. afara. Daca nu scoateti slanina din frigider in prealabil, va dura mult mai mult sa o gatiti corect.
Pe o tigaie se aseaza jumarile cu pielea cu fata in jos si se acopera cu ulei de floarea soarelui la inaltime medie: pielea trebuie acoperita complet de ulei. Dati focul la putere mica si lasati uleiul sa se incalzeasca.
jumarile se gatesc mai intai cu capul in jos la foc foarte mic si, cand crusta creste, caldura se ridica la maximum pentru a le gati scurt pe laterale.
Incetul cu incetul, se vor forma bule in crusta, care trebuie ridicata complet, pana cand se umfla complet . Timpul in care se realizeaza acest lucru este foarte variabil si poate varia de la 25 de minute (daca slanina este foarte uscata) pana la o ora, de asemenea, in functie de producator. Doar fii cu ochii pe el din cand in cand, avand grija ca scoarta sa fie mereu cu susul in jos. Fiind foarte mic focul, nu se va arde, iar baconul se va fierbe foarte incet, ceea ce ne intereseaza ca sa fie suculent.
Cand crusta a crescut complet, cresteti caldura la maxim si puneti jumarile deoparte. Gatiti-le aproximativ un minut pe fiecare parte sau pana devin maro auriu si indepartati-le pe hartie absorbanta.
Ideal este sa servesti jumarile taiati in bucati care pot fi mancati dintr-o singura muscatura. Profita
Ce puteti adauga alaturi de jumari?
Jumarile sunt ideale ca aperitiv sau, dupa cum imi plac, la micul dejun. Trebuie sa fie intotdeauna insotite de paine, dar pot fi si complementul perfect pentru un ou prajit. Se poate servi si ca garnitura cu niste cartofi revolconas sau un ratatouille bun.