Ai decis ca este momentul sa iti construiesti un site, dar nu prea ai multe informatii in privinta acestui aspect? Nu stii mai nimic de partea tehnica si de IT care implica practic crearea unui website? Daca te afli in aceasta situatie si iti doresti sa afli mai multe despre tot acest proces, si mai ales despre ce inseamna gazduirea web, atunci vom incerca in acest articol sa facem un pic de lumina in acest domeniu.                                                       

In consecinta, vei reusi astfel, indiferent de nivelul tau de experienta in IT, sa poti intelege cu exactitate ce inseamna asta.

Domeniul de internet

Numele domeniului este in cele mai multe cazuri asociat cu activitatea pe care fiecare utilizator o desfasoara in mediul online. Practic, reprezinta legatura dintre fisierele site-ului si utilizator. Atunci cand introduci numele domeniului in bara de adresa, printr-un proces destul de complex poti vedea efectiv continutul site-ului.

 Gazduirea web   

Gazduirea web denumita si web hosting reprezinta serviciul pe care o companie specializata il ofera si de care ai nevoie pentru ca site-ul tau sa fie disponibil pe internet non-stop. Scopul acesteia este acela de a stoca atat fisiere cat si date care pot fi accesate mai tarziu, indiferent de locul in care te afli. Pentru mai multe informatii legate de gazduirea web, poti accesa www.thc.ro  una dintre cele mai populare firme de web hosting din Romania.

Gazduirea se achizitioneaza in forma unui pachet, care include diverse servicii, majoritatea fiind diferite, in functie de nevoile fiecarei companii. Una dintre aspectele definitorii ale unui astfel de pachet este spatiul de stocare, aspect pe baza caruia se stabileste si pretul pachetului respectiv. Pentru performante la standarde inalte, este recomandat spatiul de stocare pe SSD, spatiu care este in general de 10 ori mai rapid decat stocarea clasica. Alte aspecte care fac diferenta intre aceste pachete de gazduire sunt memoria fizica, viteza procesorului, si numarul de procese alocate.

 Continutul site-ului             

 Continutul reprezinta acea parte dintr-un site pe care dorim sa o prezentam celor care ne viziteaza si care pot deveni la un momnet dat clientii nostri. In ceea ce priveste administrarea site-ului, aceasta parte are in general la baza, un software care simplifica dar si care automatizeaza procesul de creare si gestionare a site-ului. Sistemul acesta este denumit CMS, si cel mai cunoscut in acest moment la nivel mondial este platforma WordPress.

Notorietatea acestui program se datoreaza faptului ca este extrem de simplu de instalat si utilizat, iar administrarea lui se poate face foarte usor. Utilizatorul are posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de teme create pentru mai multe tipuri de activitati precum magazin online, blog, sau ziar online.   

 Termenii de web hosting

Vom vorbi acum despre cum functioneaza mai exact un site. Spuneam mai devreme in articolul nostru ca fisierele unui websitesunt efectiv gazduite pe un calculator care este denumit server. U n server reprezinta un echipament special creat pentru a functiona in permanenta pe o durata de cativa ani. Serverul de hosting este dotat cu procesor, memorie, si spatiu de stocare, cu mult superioare unui calculator obisnuit pe care il folosim acasa sau la birou.

Datorita acestor dotari, datele sunt stocate si procesele rulate simultan pentru mai multi utilizatori. Prin urmare, pentru cele mai bune conditii de functionare, serverele de hosting trebuie sa fie instalate si sa functioneze in locuri special amenajate, locuri care poarta numele de centre de date. Centrul de date trebuie sa fie echipat cu doua sau chiar mai multe conexiuni de internet, dar si cu electricitate si aer conditionat. Firmele de web hosting detin acest gen de locatie, si tocmai de aceea si serviciile oferite sunt de cea mai inalta calitate.