Masajele localizate pot fi de mare usurare, dar vom incerca mereu sa ni le oferim noi insine sau sa le primim de la un profesionist pentru a nu agrava starea.
Torticolisul sau gatul stramb este o durere de gat enervanta, care poate varia de la rigiditate usoara la durere severa si ascutita.
Iata cateva modalitati de a ameliora torticolis.
Toata lumea la un moment dat in viata lor poate fi afectata de torticolis, deoarece acesta ii afecteaza pe majoritatea oamenilor.
De ce apare?
Sunt descrise diferite ipoteze pentru a explica cauzele.
- Cauza necunoscuta, majoritatea
- Contracturi musculare datorate pozitiilor proaste sau miscarilor bruste ale gatului.
- Asociat cu leziuni la nivelul umerilor, gatului sau capului. La copii se poate asocia cu raceli sau infectii faringiene. La bebelusi, este asociata cu afectiuni in timpul sarcinii si/sau nasterii.
- Factori genetici. S-a descris ca un procent mare de pacienti au cel putin o ruda directa care sufera de o afectiune distonica a muschilor gatului sau a nervilor motori din zona.
Torticolisul se manifesta de obicei prin dureri de gat si spate, incapacitatea de a misca capul, incordarea muschilor gatului si o pozitie incomoda a barbiei .
Nu numai medicamentele ne pot ajuta sa reducem durerea, exista si alte alternative pe care le putem pune in practica acasa. Vi le prezentam mai jos.
10 moduri de a ameliora torticolis
- Masati muschii gatului folosind ulei esential cu degetele si evitati sa faceti miscari bruste care agraveaza leziunea.
- Aplicati comprese cu apa fierbinte in jurul gatului timp de 10 pana la 15 minute.
- Bea un ceai relaxant din plante, cum ar fi ceai de musetel, mar sau floare de portocal.
- Odihneste-ti gatul intins pe spate de cel putin 3 ori pe zi, cand te intinzi gatul se odihneste de presiunea de a tine capul sus.
- Evitati sa efectuati lucrari grele si/sau miscari, deoarece acest lucru poate agrava tensiunea la nivelul gatului.
- Intindeti usor gatul dintr-o parte in alta, tinandu-l cel putin 30 de secunde la fiecare rotatie.
- Aveti grija de pozitia gatului, acesta trebuie sa fie drept in timp ce stati sau intins.
- Luati un analgezic fara prescriptie medicala, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxenul sau acetaminofenul. Aceste medicamente vor ameliora durerea doar temporar si, prin urmare, va trebui sa cautati un tratament mai eficient.
- Luarea de relaxante musculare poate accelera recuperarea muschiului afectat impreuna cu masaj.
Masaj pentru ameliorarea torticolisului
Persoana cu torticolis ar trebui sa stea relaxata, cu umerii slabiti. Persoana care va efectua masajul trebuie sa-si unge mainile cu ulei esential .
Miscari circulare trebuie facute pe spatele gatului, apoi apasate usor cu tampoanele degetelor mari timp de cel putin 3 minute .
Ulterior, se fac din nou miscari circulare cu putina presiune, impiedicand ca durerea sa devina mai puternica.
Cum sa preveniti torticolisul?
Dupa ce ai reusit sa ameliorezi torticolisul exista anumite masuri preventive de care poti tine cont pentru a evita reaparitia lui. Prin ele insele, aceste masuri nu asigura ca torticolisul nu se intoarce, dar pot ajuta:
- Mentine o postura buna, mai ales daca vei sta asezat.
- Raspunde corect la telefon, intrucat multi oameni au obiceiul de a raspunde la telefon punandu-l intre ureche si umar, idealul este sa tii telefonul cu mana.
- Ia-ti o perna buna, problema torticolisului poate incepe cand dormi, de obicei perna are foarte mult de-a face cu asta.
- Evitati sa faceti miscari bruste care implica gatul si spatele .
- Efectuati exercitii si miscari constante la nivelul gatului, precum intinderi care il elibereaza de tensiunile care pot fi generate de pozitia sa.