Atunci cand ai o locuinta mica, intregul proces de amenajare este o adevarata provocare. Insa, daca tii cont de unele detalii poti obtine un rezultat cu adevarat remarcabil. Vei reusi sa creezi impresia unui spatiu mai amplu in timp ce vei valorifica la maxim fiecare metru patrat din casa ta. Tinand cont de sfaturile de mai jos, vei reusi cu siguranta sa imbini functionalitatea cu eleganta. In plus, amenajarea sau reamenajarea locuintei tale nu va fi deloc o corvoada.
1. Iluminarea este un aspect foarte important
Spatiul unei incaperi poate fi deschis destul de mult atat cu ajutorul luminii naturale cat si cu ajutorul luminii artificiale. O recomandare de luat in calcul este aceea de a nu folosi jaluzele sau perdele de culori inchise. Nuantele deschise sunt cele care accentueaza senzatia ca o incapere este mult mai mare. In ceea ce priveste iluminatul artificial, plaseaza cu incredere lampadare pe podea, aplice pe pereti, o lampa cu picior pe masuta din sufragerie sau o lustra eleganta.
2. Alege cromatica potrivita
Probabil te intrebi ce inseamna sa alegi cromatica potrivita. Ei bine, inseamna sa ai cateva cunostinte in privinta culorilor. Sunt importante atat culorile alese pentru pereti cat si cele pe care le folosesti pentru decor. De exemplu, orice nuanta de alb va face o camera mult mai luminoasa si mai primitoare. Pe de alta parte, nuantele de gri in combinatie cu alb ofera o imagine de ansamblu extrem de generoasa. Pentru o eleganta aparte, combina un perete gri cu mai multe nuante de bleu sau roz.
3. Spune DA oglinzilor
Oglinzile sunt foarte recomandate pentru locuintele mici deoarece dau impresia de spatiu intr-o incapere mica. Majoritatea designerilor folosesc acest mic truc atat de avantajos. Oglinda pur si simplu reflecta lumina si astfel ajuta la crearea unui spatiu mai larg. Secretul consta in a stii cu exactitate cum sa plasezi oglinzile in casa ta. Intotdeauna acestea trebuie sa fie pe peretele opus ferestrei. Daca vrei sa ai o oglinda pe hol, atunci plaseaza-o pe peretele care este cel mai vizibil atunci cand intri pe usa.
4. Nu-ti fie teama sa te joci cu simetria
In general, un design simetric exprima o senzatie de confort. Acorda atentie detaliilor precum perne de decor, obiecte decorative deosebite si unice, paturi care sa fie plasate pe canapea ori pe pat si care a exprime caldura. Exista atat de multe lucruri pe care le poti face pentru a crea un spatiu cu adevarat confortabil dar si placut ochiului in acelasi timp. Nu iti fie teama sa te joci cu simetria si sa fii cat mai creativ. Cu siguranta rezultatul te va suprinde placut chiar si pe tine.
5. Opteaza pentru un mobilier simplist dar elegant
Acest tip de mobilier nu se va demoda niciodata. In prezent, gasim in magazinele de specialitate tot felul de piese de mobilier, pentru toate gusturile. O masuta de cafea poate transforma o incapere plictisitoare intr-una primitoare. De asemenea, o bancheta catifea plasata la intrarea in casa va adauga un plus de valoare intregului loc. In plus, va fi foarte utila pentru ca vei avea parte de confort maxim atunci cand te vei incalta.
6. Depoziteaza-ti lucrurile ingenios
Pentru a nu avea o casa in care efectiv nu se poate respira pentru ca exista mult prea multe lucruri, asigura-te ca depozitezi tot ce nu folosesti prea des. Cumpara cutii de depozitare, sau opteaza pentru un pat cu lada, o bancheta cu spatiu depozitare, un dulap cu mai multe rafturi, etc. Ai o multime de optiuni la dispozitie. Totodata, arunca sau doneaza tot ceea ce stii ca nu mai folosesti. Astfel, vei crea o casa mai luminoasa si mai aerisita.