Socializarea este un proces prin care ne definim propria identitate si ne integram in societate. Descoperiti cum sa promovati o socializare adecvata pentru copiii dvs.

Socializarea este un proces cheie in dezvoltarea fiecarei fiinte umane. Contactul cu semenii nostri si mediul nostru ne modeleaza identitatea si comportamentul . Din acest motiv, vrem sa va spunem mai multe despre socializarea in copilarie.

Ce este socializarea?

Socializarea este un proces prin care integram elementele socioculturale ale mediului nostru si ne adaptam la societate. Prin socializare invatam ce este acceptabil si ce nu este in mediul in care traim.

Invatarea noastra incepe in primul minut de viata si nu se opreste niciodata. Cu toate acestea,  copilaria timpurie este etapa cheie a procesului de socializare , deoarece este momentul in care suntem cei mai predispusi sa invatam.

Copiii se nasc cu capacitatea de a invata si nevoia de a cauta stimuli sociali . Sunt chemati in mod innascut sa dezvolte legaturi de atasament si prietenie, care vor juca un rol major in primii ani de viata.

Studiile afirma ca socializarea in copilarie este un proces dinamic in care copilul invata din cultura sa si se adapteaza la realitate din interactiunile zilnice cu alte persoane. In acest sens, socializarea creeaza spatii autonome in care copilul isi poate dezvolta propriile aptitudini si competente.

Influenta mediului asupra socializarii in copilarie

Cu totii ne nastem cu un potential enorm pentru relatii sociale, precum si pentru agresivitate si violenta. Mediul este cel care determina care dintre cele doua polaritati va prevala in comportamentul nostru. Aceasta influenta se realizeaza in moduri diferite.

Invatare indirecta

Dobandirea socializarii la cei mici are loc in principal prin invatare indirecta . Adica prin observarea comportamentelor si consecintelor oamenilor pe care le au in mediul lor.

  • Familia joaca un rol cheie ca primii socializatori ai copilului. Acestia vor actiona constient sau inconstient ca modele, transmitand valori copilului cu fiecare dintre actiunile si expresiile lor.
  • Scoala este urmatorul nucleu de socializare cu mare relevanta. Felul profesorului de a preda, modul lui de a trata elevii si atitudinea lui vor fi, de asemenea, indicatori grozavi pentru copil cu privire la modul in care trebuie sa se comporte.
  • Mass-media capata tot mai multa importanta ca transmitatori de informatii sociale . Folosirea unui limbaj simplu, vizual, televiziunea si alte medii similare ofera copiilor exemple de comportament acceptabil si pedepsit. Este esential sa revizuim continutul de televiziune pe care le oferim copiilor nostri, asigurandu-ne ca este in concordanta cu valorile pe care dorim sa le dobandeasca.

Jocul

Jocul este o alta fateta a vietii copiilor care ajuta cel mai mult la dezvoltarea socializarii. Prin aceasta, copilul invata sa coopereze cu semenii sai si sa obtina realizari de grup . In mod similar, jocul le permite copiilor sa-si extinda gama de optiuni pentru a rezolva problemele individual si in grup.

Povestile

Rolul socializator al naratiunilor, povestilor sau povestilor este de asemenea relevant. Aceasta activitate foarte populara in randul celor mici, cum ar fi lectura povestilor, are o influenta puternica asupra dezvoltarii mintii lor sociale.

Prin aceste povesti, copiii isi hranesc imaginatia. Dar extrag din ei si informatii despre cum functioneaza lumea si cum ar trebui sa se comporte . La randul lor, ele servesc la eliberarea temerilor prin identificarea cu personajele.

Trebuie sa avem intotdeauna in vedere ca imaginile si povestile invata mai mult decat argumente teoretice . Prin urmare, trebuie sa ne straduim sa fim consecventi intre ceea ce le spunem copiilor nostri si ceea ce le aratam, atat cu comportamentul nostru, cat si cu continutul la care ii expunem.

Cum se dezvolta socializarea in copilarie?

Desi acesta este un proces natural, inerent oricarei fiinte umane, exista anumite lucruri pe care le putem face pentru a promova o socializare adecvata la copii.

Pe masura ce stabilesc legaturi si relatii sociale cu ceilalti, cei mici se simt mai confortabil cu interactiunea sociala. Prin urmare,  este extrem de important sa nu le supraprotejati .

Daca o facem, ii privam de oportunitatea de a-si experimenta propriile abilitati si personalitate. Le refuzam optiunea de a invata prin incercari si erori si de a-si imbunatati performanta. Prin relatia sociala in sine, copilul este capabil sa-si modifice comportamentul in functie de consecintele naturale pe care le produce .

Atunci este o sarcina importanta pentru parinti sa-i motiveze si sa-i incurajeze sa socializeze . Oferiti-le stimuli si situatii noi cu care sa se confrunte si sa le faca fata problemelor. In acest fel isi dezvolta increderea in sine.