Sursa foto: freepik.com

Corpul femeii trece lunar prin schimbari hormonale atunci cand se pregateste pentru o potentiala sarcina. Cand acest lucru nu se intampla, apare menstruatia. In sarcina, mesntruatia nu este posibila, dar dupa nastere reluarea ciclului lunar poate sa fie diferita de la o femeie la alta, iar manifestarile caracteristice dinainte de sarcina pot fi acum schimbate total. 

Abordam tema legata de modificarile hormonale si impactul acestora asupra menstruatiei dupa nastere, iti spunem cand poate sa apara prima menstruatie, care sunt posibilele diferente intre menstrele dinainte de sarcina si cele de dupa si cand sa mergi la medic pentru ajutor. 

Cand apare prima menstruatie postpartum?

Dupa nasterea prin cezariana sau cea naturala, corpul mamei trece prin transformari deosebite, adaptarea la acestea inseamna printre altele si modificari hormonale nou aparute. Revenirea la normalitatea dinainte de sarcina in ceea ce priveste ciclul menstrual este diferita de la o femeie la alta. Unele mame pot experimenta aparitia menstruatiei la cateva saptamani dupa nastere, in timp ce altele pot prezenta intarzieri de luni bune. Exista mai multi factori care influenteaza acest lucru, iar unul dintre cei mai importanti este alaptarea. 

Desi nu este o regula, multe dintre femeile care alapteaza exclusiv la san pot sa nu aiba menstruatie in toata aceasta perioada. Acest lucru se datoreaza hormonilor care regleaza alaptarea si care pot suprima ovulatia, asadar actioneaza si asupra menstruatiei pe care o inhiba. Cu toate acestea, nu toate femeile care alapteaza vor experimenta aceasta intarziere, iar unele pot avea menstruatie concomitent cu alaptarea. 

De regula, prima menstruatie postpartum apare undeva in intervalul 6 – 8 saptamani dupa nastere, daca nu alaptezi, iar manifestarile cu care erai obisnuita pot fi destul de diferite acum. (1)

Sunt diferente intre menstruatia dinainte de sarcina si cea de dupa nastere?

Este cel mai probabil sa sesizezi schimbari in menstruatia dupa nastere, de la primul ciclu menstrual postpartum. Monitorizarea menstruatiei postpartum este extrem de importanta. Modificarile semnificative ale ciclului menstrual sau sangerarile abundente si prelungite pot fi semne ale unei probleme care necesita atentie medicala. In acelasi timp, supravegherea poate oferi indicii importante despre sanatatea generala. 

Schimbarile hormonale dupa nastere si impactul acestora asupra organismului sunt deosebite. Corpul incearca sa se adapteze noilor modificari, motiv pentru care reactioneaza diferit si in ceea ce priveste ciclul menstrual. Unele simptome si caracteristici ale menstruatiei dinainte de sarcina pot fi sesizate si dupa nastere. Sunt si situatii in care schimbarile sunt vizibile si neplacute. 

Vorbim aici de prezenta unor dureri abdominale intense, mult mai puternice comparativ cu cele cu care erai obisnuita inainte, dar si de existenta unui flux abundent, cu eliminarea multor cheaguri de sange sau cu aparitia si oprirea brusca a menstruatiei. Mai mult, durata ciclului menstrual poate fi diferita, iar perioada menstruala prelungita peste 7 zile. 

Nu trebuie sa te ingrijorezi de aceste aspecte, daca intervalul acesta nu tine foarte mult. Este normal ca organismul sa treaca prin aceste transformari. Dupa cateva luni este posibil ca fluctuatiile sa se estompeze sau sa dispara si totul sa revina la normal. (1), (2)

Cand sa mergi la medic de urgenta?

Atunci cand crampele menstruale sunt puternice si durerea este insotita de un flux abundent de sange, de lunga durata si cheagurile de sange sunt mari, trebuie sa mergi la medicul specialist cat mai rapid pentru ingrijiri medicale de specialitate.

Mai sunt si alte simptome severe care ar trebui sa te determine sa ceri ajutor de urgente si care vizeaza:

  • durere in timpul mictiunii;
  • cefalee severa;
  • febra;
  • frisoane;
  • deficiente de vedere;
  • greata;
  • ameteli;
  • dificultati respiratorii. 

Sangerarea abundenta in primele zile dupa nastere nu trebuie confundata cu menstruatia. Imediat dupa nastere, corpul elimina lohiile, adica sangele, tesuturile si mucusul care au captusit uterul in timpul dezvoltarii sarcinii. Aceasta sangerare este normala, incepe de la un rosu aprins, ajunge la maro si se termina cu scurgeri de culoare alb-galbuie, dupa 10 – 14 zile. Cheagurile abundente sunt prezente in aceasta perioada si sunt firesti. Poate urma apoi un interval de cateva luni bune in care menstruatia sa lipseasca, aceasta pana la aparitia primului ciclu menstrual postpartum. (2), (3)

Corpul fiecarei femei este unic si reactioneaza diferit dupa sarcina. Manifestarile pot sa nu fie asemanatoare si daca ai doua sarcini si nasteri narurale sau prin cezariana. Pentru fiecare situatie este bine sa acorzi atentie corpului si sa mergi la medic de la primele semne ale unor probleme. De altfel, dupa nastere controalele medicale periodice nu se vor opri, medicul care te-a supravegheat in sarcina te va monitoriza si consulta in continuare. 

Acest articol despre menstruatia dupa nastere este strict informativ. Mergi la medic daca observi simptome asemanatoare celor prezentate aici si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Periods after pregnancy –  https://www.pregnancybirthbaby.org.au/periods-after-pregnancy#:~:text=It’s%20possible%20for%20your%20periods,not%20return%20for%20several%20months.

2. First Postpartum Period –  https://www.whattoexpect.com/first-year/week-16/period.aspx

3. When will my periods start again after pregnancy? –  https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/when-will-my-periods-start-again-after-pregnancy/