Rusia a amenintat ca va bloca YouTube si va lua alte masuri de razbunare, dupa ce platforma americana de partajare a videoclipurilor a blocat canalele in limba germana ale postului de stat RT.

Moscova a intensificat recent presiunea asupra gigantilor tehnologici straini in cautarea unui control mai mare asupra continutului disponibil online pentru publicul sau intern.

In acelasi timp, a lansat o serie de eforturi pentru a-si extinde influenta in strainatate, in special cu RT, cunoscuta anterior sub numele de Russia Today, care opereaza posturi si site-uri web in mai multe limbi.

YouTube a declarat marti presei germane ca a emis un avertisment catre RT pentru incalcarea regulilor sale de dezinformare cu coronavirus si apoi a inchis doua canale pentru incalcarea conditiilor de utilizare.

Miercuri, Ministerul rus de Externe a acuzat YouTube de „un act fara precedent de agresiune mediatica” despre care a spus ca a fost sustinut probabil de autoritatile germane, o afirmatie a negat-o Berlinul.

Ministerul rus a spus ca luarea unor masuri de razbunare impotriva presei germane „pare nu numai adecvata, ci si necesara”.

Purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, a raspuns spunand ca guvernul german „nu are nimic de-a face” cu miscarea YouTube si a avertizat Moscova impotriva posibilelor represalii impotriva presei germane din Rusia.

Intre timp, autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a amenintat ca va restrictiona accesul la YouTube in Rusia, acuzand compania de „cenzura”.

Roskomnadzor a spus ca a trimis o scrisoare proprietarului YouTube, Google, „cerand ca toate restrictiile” sa fie ridicate de la cele doua canale, RT DE si Der Fehlende Part, „cat mai curand posibil”.

Autoritatea de reglementare a spus ca YouTube ar putea primi un avertisment si „legea prevede masuri de restrictionare totala sau partiala a accesului” daca astfel de avertismente sunt ignorate.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat ulterior YouTube de „cenzura” si a spus ca legile ruse au fost „grav incalcate”.

„Ar trebui sa existe toleranta zero pentru astfel de incalcari”, a spus el.

„Acesta, desigur, nu este cazul”, a spus el intr-un videoclip pe canalul rus RT Telegram.

Marti, redactorul sef al RT, Margarita Simonyan, a declarat pe Twitter ca Germania a declarat un „razboi mediatic” Rusiei.

El a cerut Moscovei sa interzica „fara intarziere” Deutsche Welle si altor institutii de presa germane sa lucreze in tara.

Kremlinul a acuzat in mod repetat retelele sociale detinute de straini de interferenta in politica rusa, inclusiv prin gazduirea de continut care sprijina liderul opozitiei intemnitat Alexei Navalny.

Inaintea alegerilor parlamentare din aceasta luna, Roskomnadzor a blocat zeci de site-uri web legate de Navalny, ale caror organizatii au fost interzise in Rusia in temeiul legislatiei „extremismului”.

Instantele au pedepsit cu o serie de amenzi platforme neconforme precum Twitter, Google si Facebook, iar in martie au inceput sa incetineasca serviciile Twitter.

Miercuri, un tribunal districtual din Moscova a impus inca doua amenzi Google in valoare totala de 6,5 milioane de ruble (89.000 de dolari) pentru ca nu a eliminat continutul interzis.

Google a primit deja mai multe amenzi pentru aceleasi acuzatii. De asemenea, a fost sanctionat pentru incalcarea unei legi controversate adoptate in 2014, care impune stocarea datelor personale ale utilizatorilor rusi in tara.

Lansat in 2005 sub numele de „Russia Today”, RT finantat de stat s-a extins cu posturi si site-uri web in limbi, inclusiv engleza, franceza, spaniola si araba.

El a generat controverse in multe tari, inclusiv in Statele Unite, unde i s-a cerut sa se inregistreze ca „agent strain” si in Marea Britanie, unde autoritatile au amenintat ca ii vor retrage licenta de difuzare.

Canalul a fost interzis in mai multe tari, inclusiv in fostele republici sovietice Lituania si Letonia.

RT ofera videoclipuri online in germana, dar pana acum nu a reusit sa obtina o licenta pentru a difuza in Germania folosind semnale terestre sau satelit.

Luna trecuta, Luxemburg a refuzat sa acorde o licenta pentru RT pentru a difuza un canal in limba germana din tara, deoarece operatiunile sale aveau sediul in principal in Germania.