Fa din acest certificat sa nu fie o bataie de cap si transforma-l in aliatul perfect al casei tale. Cum? Informatia este putere si aici le ai pe toate. Astfel, ne-am pus pe treaba sa daramam si sa va invatam rapid si usor tot ce trebuie sa stiti despre aceasta noua metoda de identificare si clasificare a nivelului de eficienta energetica a locuintelor.

Trebuie sa aveti acest certificat? Toate casele trebuie sa o aiba?

Cladirile existente sau partile cladirilor care sunt vandute sau inchiriate unui nou chirias sunt  obligate  sa obtina certificatul. Si, desigur, cladirile nou construite trebuie sa aiba si ele. Si atentie, pentru ca potrivit legii proprietarul este responsabil. Cu toate acestea, exista unele  exceptii  si certificarea nu este necesara in  urmatoarele cazuri:

  1. Locuinte sau cladiri rezidentiale a caror utilizare este mai mica de patru luni pe an, sau pentru o perioada limitata de timp pe an si cu un consum de energie estimat mai mic de 25 la suta din ceea ce ar rezulta din utilizarea acestuia pe parcursul anului, cu conditia ca acest lucru sa fie declarat prin mijloace a unei declaratii responsabile din partea proprietarului casei.
  2. Cladiri si monumente protejate oficial, atunci cand respectarea unor astfel de cerinte le-ar putea modifica in mod inacceptabil caracterul sau aspectul.
  3. Constructii provizorii cu o perioada de utilizare planificata egala sau mai mica de doi ani.
  4. Cladiri izolate cu o suprafata mai mica de 50 m2.
  5. Cladiri care, datorita caracteristicilor lor, trebuie sa ramana deschise.
  6. Cladiri folosite ca lacasuri de cult si pentru activitati religioase.
  7. Cladiri industriale si agricole, in partea destinata atelierelor, proceselor industriale si agricole nerezidentiale
  8. Cladirile de simplitate tehnica si de putina entitate constructiva care nu sunt rezidentiale sau publice, fie temporar, fie definitiv, sunt dezvoltate pe un singur etaj si nu afecteaza siguranta oamenilor.
  9. Cladiri care sunt achizitionate pentru demolare

Cu alte cuvinte, informeaza-te bine in functie de cazul tau specific pentru ca poate nu trebuie.

Daca nu-l am?

Ei bine, nerespectarea legii va fi considerata o infractiune, ne vom confrunta cu  amenzi intre 300 si 6.000 de euro . Legea stabileste o lista de sanctiuni care variaza de la 300 de euro la 600 de euro in cazul contraventiilor minore (cum ar fi nementionarea intr-o oferta de vanzare sau de inchiriere, reinnoiri…), de la 601 la 1.000 de euro in cea a celor grave. cele si de la 1.001 la 6.000 de euro pentru cele foarte grave (de exemplu, sa nu aiba sau sa-l fi falsificat). Deci, de dragul buzunarului tau, mai bine sa nu fie cazul.

Cine imi poate da?

Certificatul de Eficienta Energetica poate fi eliberat de un tehnician care detine calificarile academice si profesionale de calificare pentru a realiza proiecte de constructii sau instalatii termice ale acestora conform reglementarilor in vigoare. Adica un  arhitect, un arhitect tehnic, un inginer sau un inginer tehnic . Desigur, amintiti-va ca nu este etern, fiecare certificat are o  valabilitate maxima de 10 ani  iar conditiile si procedurile de reinnoire si actualizare sunt diferite in fiecare Comunitate Autonoma, asa ca daca nu sunteti expert in subiect, este mai bine sa nu sa risti si sa mergi la un profesionist.