Crochetele, ca multe alte retete pe care le mancam in fiecare zi, provin din bucataria franceza. Un fel de mancare pe care l-am adoptat, adaptat si personalizat. Exista multe retete, toate atat de delicioase incat este greu sa rezisti la o farfurie buna de crochete.
Desigur, o sursa de crochete bine facute, crocante si gustoase nu este aceeasi cu alta cu crochete desfacute, deschise si unsuroase. Retineti aceste sfaturi pentru a face crochete fara sa se destrame sau sa fie uleioase.
Crochete delicioase, cine le-a inventat?
Cuvantul crocheta vine din franceza, croquer, care inseamna crocant, este deci o reteta de origine franceza, ca bechamelul care o umple, care a fost inventata de un bucatar care a lucrat pentru un anume Luis de Bechamel in secolul al XVII-lea, da , potrivit barfelor, copiase reteta unor bucatari italieni.
Cu umplutura deja inventata, a sosit un bucatar ingenios de la curtea Ludovic al XIV-lea, care a decis sa-si surprinda monarhul la un banchet pe care l-a oficiat cu un preparat din bechamel si acoperit cu o crusta crocanta, el a numit-o „croquette a la royale”. .
Mancarea a fost atat de delicioasa incat restul este istorie. De atunci, crochetele au fost exportate in sute de tari si au fost produse nenumarate versiuni. De la clasicele crochete cu bechamel trecem la cele cu sunca, pui, legume, peste, creveti, hribi, ciuperci, budinca neagra si un foarte lung etc.
Asta da, crochetele pe langa ca sunt delicioase au si secretul lor, daca de fiecare data cand le-ai incercat ai ajuns cu un aluat nepomenit nefacut, deschis si gras, este ca faci ceva gresit. Va spunem cateva trucuri care va vor face crochetele sa nu se destrame si sa nu fie uleioase.
Trucuri pentru a face crochete si ca acestea sa nu se destrame sau sa nu se deschida
– Lucrul fundamental este ca aluatul de crochete sa fie bine facut si sa nu fie nici prea lichid, nici prea gros. Cand prepari bechamel vei vedea ca se ingroasa pe masura ce il gatesti, va fi pana la punctul in care cand vei trece lingura prin tava se vede fundul si bechamelul se desprinde usor din lateral.
RECOMANDAT
– Cand faceti crochete nu le acoperiti iar si iar pana cand obtineti o crusta imposibil de muscat, este suficienta o singura trecere, da, folositi pesmet gros pentru ca rezultatul sa fie crocant si sa nu se deschida la prajirea crochetelor .
– Inainte de a praji crochetele, lasa-le la temperatura camerei jumatate de ora , astfel te asiguri ca socul de temperatura sa nu fie atat de brusc si eviti sa se destrame in timpul prajirii.
– Nu faceti crochete foarte mari , deoarece va fi mai dificil sa va asigurati ca nu se destrama. Incercati sa faceti bile mici, mai usor de prajit si de mancat.
– Una dintre principalele greseli la prajirea crochetelor este temperatura uleiului, acesta trebuie sa fie foarte fierbinte, intre 175 si 180º . Daca nu este prea fierbinte, nu numai ca vor absorbi mai mult ulei si vor fi grase, dar vor trebui sa stea mai mult si au mai multe sanse sa se rupa.
– Nu adaugati prea multe crochete in tigaie deodata pentru ca va raci uleiul, folositi o tigaie de dimensiune mica sau medie si gatiti-le in porturi mici.
– Pentru ca crochetele sa nu se destrame, folositi ulei extravirgin in loc de ulei de floarea soarelui sau de porumb.
– Daca le prajiti in friteuza, lasati-le sa se scurga bine in cos si apoi treceti-le printr-o hartie de bucatarie ca sa termine de eliberat ulei, astfel veti evita sa fie foarte grase. Acelasi proces il puteti face daca le faceti in tigaie: strecuratoare + hartie de bucatarie.
Un ultim sfat: crochetele nu trebuie niciodata supraincalzite, la cuptorul cu microunde isi vor pierde acea textura crocanta caracteristica si, daca le gatiti din nou in tigaie, vor fi uleioase. Deci, crochete pe care le faci tu, crochete care trebuie consumate. Bucura-te de masa ta!