Cancerul bucal este mai putin cunoscut decat alte tipuri de tumori de catre populatia generala, dar rata de mortalitate a acestuia este mai mare decat cea a mai multor, deoarece in 85% din cazuri este depistat in stadii avansate, cand sansele de succes a tratamentului sunt minore. Un simplu control de catre un stomatolog si chiar autoexaminarea pentru anomalii sunt instrumente eficiente pentru a „prinde aceasta boala din timp” ai carei principali factori de risc sunt fumatul, alcoolul si infectia cu HPV legate de sexul oral neprotejat, dar in care dezinformarea isi joaca si ea. 

„Vrem ca populatia sa stie ca cancerul bucal exista si ca este prevenibil

In aceeasi perioada, provoaca moartea a intre 800 si 1.000 de persoane (aproximativ doua pe zi). Reprezinta 4% din incidenta tuturor tipurilor de cancer si este cel mai frecvent dintre cele ale capului si gatului (44% apar in cavitatea bucala, urmate de cele localizate in laringe, 33%, si faringe, 2.3). %). Apare de obicei dupa varsta de 40 de ani.

Dincolo de predispozitia genetica, obiceiurile si stilul de viata joaca un rol central in dezvoltarea cancerului oral. „Tutunul, alcoolul si virusul papiloma uman (HPV) sunt principalele sale cauze. De asemenea, consumul de bauturi calde, traumatisme cronice asupra anumitor tesuturi moi bucale din cauza dintilor in stare proasta sau a protezelor incorecte, igiena orala proasta si expunerea excesiva la soare, in special la nivelul buzei inferioare.

Evitarea acelor factori de risc este cheia prevenirii primare. Dar doua conditii favorizeaza diagnosticul secundar, adica precoce: gura are o sensibilitate deosebita (orice alterare este de obicei perceputa) si este expusa observatiei directe. „Cel mai bun comportament pe care il putem lua pentru a preveni acest cancer, pe langa faptul ca scapam de factorii de risc, este sa facem vizite regulate la medicul dentist, care este instruit sa recunoasca din timp schimbarile care pot duce la formarea lui. De asemenea, este utila auto-examinarea mucoasei bucale in cautarea modificarilor de culoare, noduli, deformari si urmarirea simptomelor precum durere, arsura, sangerare, rugozitate si induratii [intarirea sau ingrosarea unui tesut]”.

A fost lansat la jumatatea anului trecut cu obiectivul prioritar de reducere a numarului de cazuri si decese. De asemenea, sa articuleze in comun un registru national cu Institutul National al Cancerului, sa formeze o retea de asistenta medicala instruita in recunoasterea timpurie si sa informeze populatia despre masurile preventive. Am asigurat pregatire medicilor stomatologi din toata tara -asimilati sau nu sanatatii publice- pentru ca toata lumea sa stie sa detecteze leziunile precanceroase si cancerul bucal si astfel sa poata indruma pacientii catre specialistii corespunzatori”.

Tigara si alcoolul sunt principalii factori de risc. Igiena orala deficitara joaca, de asemenea, un rol. 

„Majoritatea tumorilor din gura pot fi detectate doar privind inauntru”,care subliniaza importanta consultarii unui specialist pentru a avea acces la un diagnostic precoce, „care este direct asociata. cu un prognostic mai bun pentru pacient”. „Detectia in stadii incipiente creste semnificativ posibilitatea de control ” .

Fara tratament, cancerul oral progreseaza, compromitand oamenii din punct de vedere functional si estetic. Odata diagnosticate, alternativele de tratament includ interventia chirurgicala, radioterapie, chimioterapie si medicamente tintite.

Simptome

Pete albe, rosii sau maro care nu dispar in doua saptamani

Ulcere sau „rani” care nu se vindeca in doua saptamani

 Vindecare intarziata dupa extractia dentara sau sangerare inexplicabila

Intarire nedureroasa, umflare

Dificultate la mestecat sau la inghitire

Dureri de ureche, maxilar sau limba

Obiceiuri care favorizeaza aparitia cancerului bucal

Consumul de tutun

Consumo de alcohol

Igiena orala precara

Dinti rupti sau proteze care ranesc gura

Piercing oral

Expunerea neprotejata la soare

Infectii virale: HPV

Recomandari

Vizitati medicul dentist la fiecare 6 luni

Evita obiceiurile care ii favorizeaza aspectul

Mancare bogata in fructe si legume

Buna igiena orala

Inlocuieste dintii lipsa