Trichineloza este cauzata de parazitul nematod Trichinella Spiralis, care traieste in intestinul subtire umane si isi depoziteaza larvele in muschi. Sa aflam mai multe despre trichineloza!

Cum se transmite?

Ne putem contamina cu acest parazit prin consumarea produselor de carne crude sau insuficient preparate termic. In general, carnea de porc folosita in preparatele traditionale  poate fi infestata cu acest parazit. Deoarece carnatii sau mezelurile semicrude nu sunt gatite corespunzator, chisturile de parazii pot supravietui si ne pot imbolnavi. Pentru a scapa de paraziti carnea trebuie fiarta si apoi congelata la -25 de grade C timp de 10 zile.

Insa nu numai porcul este purtatorul acestui parazit. Si carnea de mistret, urs brun, vulpe sau bursuc pot fi infestate. Chiar si animalele domestice, precum cainele sau pisica, pot suferi in urma infectiei cu trichineloza.

Care e perioada de incubatie?

Atunci cand ajunge in organismul uman parazitul formeaza larve in intestinul subtire. Atunci cand larvele devin adulte, femelele depun o noua serie de larve care vor traversa peretele intestinal si care vor ajunge in circulatia sangvina. Apoi, larvele se vor localiza in muschii scheletici, unde se inchisteaza. Perioada de incubatie este intre 5 si 45 de zile de la infectare si pana la aparitia simptomelor.

Care sunt simptomele?

De cele mai multe ori, persoanele infectate cu trichineloza au simptome precum febra, hemoragie retiniana, diaree, durere musculare, dureri ale globilor oculari, leziuni cutanate, lipsa poftei de mancare, edeme faciale.

Care este tratamentul?

Pentru un bun diagnostic si un tratament pe masura va trebui sa consulti medicul. Acesta iti va prescrie un tratament medicamentos antiparazitar pentru remiterea simptomelor de trichineloza.