Premii castigate: 1974 NEBULA , 1975 HUGO, 1975 LocusSF

Nominalizari la premii: 1975 CAMPBELL

Shevek, un fizician genial, decide sa ia masuri. El va cauta raspunsuri, va pune la indoiala indiscutabilul si va incerca sa darame zidurile de ura care i-au izolat planeta anarhistilor de restul universului civilizat. A face aceasta sarcina periculoasa inseamna a renunta la familia sa si, eventual, la viata lui – Shevek trebuie sa faca calatoria fara precedent pe planeta mama utopica, Urras, pentru a contesta structurile complexe ale vietii si a vietii si a aprinde focurile schimbarii. Orasul citeste va prezinta povestea completa a lui Shevek in cele ce urmeaza.

The Dispossessed a fost apreciat ca o noua abordare a literaturii utopice, dar ar trebui sa fim atenti la subtitrarea care apare in majoritatea editiilor cartii: „O utopie ambigua”. Le Guin nu este niciodata simplu in prezentarea diferitelor societati din romanele sale, exista intotdeauna o subtilitate, o ambiguitate, ceea ce o face, fara indoiala, una dintre cele mai interesante dintre toti scriitorii de science-fiction.

Pe planeta Urras, societatile reflecta perioada in care Le Guin scria romanul. Exista un stat, A-Io, care ne intereseaza societatea capitalista a Statelor Unite si un alt, Thu, care are ceva din comunismul statistic al Uniunii Sovietice. In schimb, pe luna Anarres, exista o societate anarhista functionala bazata pe invatatura lui Odo. Dar nu ar trebui sa citim Anarres ca fiind utopice, exista tot felul de restrictii asupra vietii acolo, asa cum descopera protagonistul nostru, Shevek.

Este un om de stiinta care lucreaza la o noua teorie revolutionara a timpului si exista limitari in ce masura poate avansa in timp ce se afla pe Anarres. Asa ca, calatoreste la Urras pentru a face schimb de idei cu oamenii de stiinta de acolo, doar pentru a descoperi ca el se confrunta cu restrictii diferite, dar la fel de frustrante.

In capitolele alternative le urmam pe Shevek pe Anarres si pe Urras, incidentele intr-unul dintre ele fiind adesea reflectate intr-un incident similar in celalalt, astfel incat suntem in stare constanta sa comparam si sa contrastam diferitele societati. Si in timp ce puritatea societatii anarhiste este prezentata foarte pozitiv, vedem si modalitati in care societatile capitaliste si comuniste din Urras au un avantaj.

De ce este pe lista cu cele mai bune carti SF

Frumos scris, realizat in mod viu si la pachet cu idei care ne fac sa ne reevaluam constant parerile asupra diferitelor sisteme politice din roman, acesta este un exemplu primordial al stiintei fictiunii ca literatura de idei. Nu este de mirare ca a castigat premiile Hugo, Nebula si Locus.

Alegere alternativa

Ca o optiune alternativa pentru acest spot de pe lista, putem prezenta celelalte lucrari ale lui Le Guin ca o citire alternativa daca doriti o alta alegere. Ursula Le Guin este, meritat, unul dintre cei mai apreciati scriitori in stiinta fictiune. A alege cea mai buna dintre cartile ei a fost o alegere aproape imposibila intre  The Dispossessed  si  The Left Hand of Darkness . Aceasta este o alta carte care a castigat atat Premiile Hugo cat si Nebula, iar revista Locus a clasat-o pe locul doi intr-o lista cu cele mai bune romane SF din toate timpurile. Ca si The Dispossessed, este o parte a ciclului Hainish si are, de asemenea, o actiune politica foarte serioasa, desi in acest caz este preocupata in mod central de politica de gen.

 Situat pe o planeta cunoscuta sub denumirea de Iarna, descrie o societate in care oamenii sunt neutri de gen si iau doar caracteristicile sexuale o data pe luna, la un moment dat cunoscut sub numele de kemmer. In acest moment, un individ ar putea prelua caracteristicile fiecarui sex, astfel incat romanul functioneaza ca un experiment ganditor despre cum ar fi sa nu ai barbat si nicio femeie. Rezultatul este una dintre cele mai provocatoare si cele mai inspirate carti din science-fiction.