Mierea de manuka este un adevarat lux, cu un pret mediu de peste 346 lei pe kilogram. Contribuie la pret ca provine din Noua Zeelanda si ca este produs din floarea unui copac rar, Leptospermum scoparium . Dar ceea ce o face cu adevarat valoroasa sunt proprietatile sale uimitoare.

Ingredientele active concentrate in miere de manuka

Toate mierea au un efect antibacterian si sustin functia sistemului imunitar. Dar efectul antibacterian si antiseptic al mierii de manuka este mult mai puternic decat cel al altor tipuri de miere. Potrivit studiilor Universitatii Tehnice din Dresda (Germania), acest lucru se datoreaza continutului ridicat de metilglioxal.

In timp ce alte tipuri de miere contin aproximativ unul pana la doua miligrame de metilglioxal pe kilogram, s-au gasit cantitati de 300 pana la 700 de miligrame pe kilogram in mierea de manuka.

Metilglioxal are proprietati terapeutice dovedite :

  • Este util pentru combaterea diferitelor tipuri de bacterii , cum ar fi stafilococii, inclusiv Staphylococcus aureus rezistent la meticilina, care este rezistent la aproape toate antibioticele.
  • De asemenea, este eficient impotriva bacteriilor responsabile pentru majoritatea ulcerelor stomacale si duodenale, Helicobacter pylori .
  • Este util pentru tratarea arsurilor la stomac.
  • Este utilizat in prevenirea cariilor, aftelor si durerilor de gat.
  • Local are un efect pozitiv pentru vindecarea ranilor, arsurilor si muscaturilor de insecte.

Studii asupra efectelor mierii de manuka

Mai multe studii care au examinat potentialul mierii:

  • Studiile initiale precum cele de la Universitatea din Ottawa (Canada) indica faptul ca mierea din Noua Zeelanda ajuta impotriva agentilor patogeni care provoaca infectii ale sinusurilor.
  • Alte studii din Noua Zeelanda si Statele Unite au examinat efectele antibacteriene ale mierii de manuka in tratarea bolilor gastrointestinale cauzate de bacteriile E. coli.
  • Exista, de asemenea, dovezi ca mierea poate ajuta la infectiile tractului respirator (inclusiv infectiile lirice) si la otita medie.

Mierea de manuka adevarata vine doar din Noua Zeelanda

Mierea de Manuka este obtinuta din nectarul de ( Leptospermum scoparium ), un arbore tip tufis originar din Noua Zeelanda. In limba maori, se numeste „manuka”. Pe langa miere, maorii foloseau si frunzele si florile ca remedii traditionale.

Doar mierea din Noua Zeelanda are continutul ridicat de metilglioxal mentionat mai sus, care este responsabil pentru efectul sau. Apicultorii il iau la cateva saptamani dupa sezonul de inflorire al copacului pentru a preveni amestecarea acestuia cu alt polen. Cu toate acestea, deoarece nu se poate exclude ca albinele sa polenizeze si alte flori, continutul de metilglioxal poate varia.

Apicultorii certificati indica cantitatea de metilglioxal (MGO) pe ambalaj, uneori si in unitatea UMF (Unique Manuka Factor). Daca nu exista nicio indicatie de metilglioxal in MGO sau UMF pe borcanul cu miere, probabil ca mierea de manuka nu este din Noua Zeelanda. Cu toate acestea, indicatia singura nu garanteaza ca este miere de manuka adevarata.

Cererea mare actuala de miere de manuka, in special din Europa, depaseste capacitatea Noii Zeelande, care este limitata de resursele naturale. In mostrele pe care le-au analizat la Dresda, ei au descoperit pe piata contrafacute in 2015. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca doar unul din sase produse contine miere de manuka pura.

Miere de Manuka pentru rani si boli

Datorita proprietatilor sale antiseptice, mierea de Manuka poate dezinfecta ranile. Prin urmare, se aplica in mod traditional pentru a trata mici taieturi sau abraziuni, dar pentru aceasta indicatie poti folosi doar miere de manuka pe care ai gasit-o intr-o farmacie. Aplicarea mierii nu scuteste de curatarea obisnuita a plagii cu apa, sapun si produse dezinfectante.

Studiile efectuate la Universitatea din Bonn arata ca mierea de manuka este indicata pentru tratarea sindromului piciorului diabetic (o afectiune care provoaca infectie, ulceratie sau distrugerea tesuturilor profunde ale piciorului).

In plus, se fac cercetari pentru a stabili daca mierea de manuka este eficienta impotriva germenilor de spital rezistenti la antibiotice ai tulpinilor bacteriene Staphylococcus aureus .