Plansul este bun pentru sanatatea noastra si de aceea trebuie sa alungam tabuurile si sa ne permitem sa plangem ori de cate ori simtim.

Sa ne punem cateva intrebari: Poate plansul sa vindece sufletul? Ne permitem sa plangem de cate ori avem nevoie? Ne simtim confortabil cand altii plang in fata noastra? Si cand o facem in fata altora? Este plansul benefic sau daunator sanatatii noastre?

Exista multe probleme in jurul plansului si a actiunii de a plans. Multi au de-a face cu indoielile de ce plangem. De cele mai multe ori, asociem plansul cu sentimente de tristete, dar nu este intotdeauna cazul.

De ce plangem?

In prezent, stim cateva functii pe care le are plansul. In primul rand, este o forma de comunicare. Copiii care nu au dobandit inca vorbirea folosesc plansul ca o modalitate de a comunica cu adultii si de a le cere atentia pentru a-si satisface nevoile.

In al doilea rand, plansul serveste la canalizarea si exprimarea fizica a emotiilor intense care nu trebuie intotdeauna legate de tristete, ele pot fi legate si de fericire, furie, frustrare etc. De fapt, se crede ca oamenii sunt singurele fiinte vii care au capacitatea de a plange pentru a reactiona la o emotie. Cu toate acestea, este adevarat ca cercetarile inca continua pentru a concluziona care este functia lacrimilor in corpul nostru.

In plus, exista multi factori care joaca un rol important in cat de des plange fiecare persoana. Pe aceasta linie, multe studii confirma ca femeile plang mai mult decat barbatii, iar asta se poate datora educatiei si invatarii generalizate pe care societatea le transmite. De exemplu, plansul este adesea asociat cu slabiciune si fragilitate.

Atat barbatii, cat si femeile trebuie sa planga pentru a curata sufletul

Plang si barbatii

Probabil, si in mod inconstient, in societatea noastra permitem unei femei sa planga inaintea unui barbat. Un exemplu in acest sens este cum sa rezolvi o problema cu un fiu sau o fiica. Daca un copil se raneste sau cade, de obicei il ajutam sa se ridice si ii spunem sa se continue cu ceea ce facea, mangaindu-l sau spunandu-i ca este in regula. Totusi, atunci cand caderea sau ranirea este suferita de o fata, modul nostru de a o ajuta este mult mai permisiv in ceea ce priveste exprimarea durerii produse.

De aceea, de cand copiii sunt foarte mici, ei invata deja cum ar trebui sa se comporte intr-o situatie care le provoaca durere si, avand in vedere acest lucru, ei sunt cei care dau sens plansului in viata de zi cu zi. Prin urmare, influenta sociala joaca un rol important in plans ca expresie emotionala.

Este obisnuit sa ne simtim confortabil doar plangand in fata unor oameni cu care avem multa incredere, desi exista oameni care nu se simt confortabil chiar daca plang singuri. Aceasta este o greseala. Primul pas pentru normalizarea plansului in societatea noastra este sa ne permitem sa plangem atunci cand avem nevoie. Mai mult, oamenii care nu au dificultati in plans sunt mai empatici si intelegatori atunci cand cineva din jurul lor trece printr-o perioada proasta si are nevoie de sprijin.

Desi este adevarat ca nu simtim si nu reactionam in acelasi mod la lacrimile care exprima fericire sau tristete. In felul acesta, lacrimile pe care le degajam intr-o situatie de fericire nu au acelasi efect contagios ca lacrimile pe care le degajam intr-o situatie de tristete. Si vorbim despre efect contagios pentru ca se stie ca emotiile sunt contagioase, iar daca sunt insotite de lacrimi, efectul se inmulteste.

Plansul are beneficii pentru sanatatea noastra fizica si emotionala?

Plansul poate fi benefic pentru sanatatea noastra atata timp cat normalizam aceasta actiune. Cu alte cuvinte, plansul poate fi o terapie buna atata timp cat ne simtim confortabil in producerea lui, deoarece daca nu este cazul nostru, ne putem simti mai rau dupa plans.

Plansul are beneficii fizice si emotionale

Cand suntem supusi la prea mult stres sau presiune inainte, avem o „zi proasta”, trecem printr-o perioada proasta, pierdem o persoana draga etc., plansul poate fi cel mai bun aliat al nostru, deoarece prin el, ne descarcam inconstient. o mare parte din tensiunea acumulata, iar acest lucru ne ajuta sa ne conectam mai devreme cu partea noastra rationala, deoarece partea emotionala este canalizata.

Principalele beneficii pentru sanatatea noastra fizica si emotionala:

– Prin lacrimi bacteriile sunt ucise: lacrimile au o putere puternica care ne protejeaza de microbi si bacterii. Cand plangem, putem elimina pana la 95% din bacterii in doar zece minute, datorita unui fluid, numit lizozima, pe care lacrimile noastre il contin.

– Elibereaza toxine: plansul poate servi nu numai la usurarea mintii, ci si la curatarea corpului. Lacrimile produse de o stare emotionala ajuta la reducerea nivelului de cortizol (cunoscut sub numele de hormonul stresului), care ajuta la reducerea tensiunii acumulate.

– Ne imbunatateste starea de spirit sau starea de spirit: un studiu realizat la Universitatea din Florida de Sud a constatat ca plansul ne poate ridica starea de spirit si o poate imbunatati mai eficient decat orice antidepresiv. Cu toate acestea, este adevarat ca persoanele care sufera de anxietate sau depresie experimenteaza intr-o masura mai mica efectele pozitive ale plansului.

– Ajuta la imbunatatirea vederii noastre: glanda lacrimala este responsabila pentru producerea de lacrimi care servesc la lubrifierea pleoapelor si a globului ocular. In acest fel se previne deshidratarea suferita de membranele oculare, acumularea de particule de praf si vederea incetosata.

– Este un instrument bun pentru a canaliza emotiile intense: prin exprimarea fizica a ceea ce o emotie produce in noi, generam o reducere a disconfortului intern.

La fel, plansul ne poate ajuta sa gasim starea de fericire dupa care tanjim in cele mai rele momente ale noastre. Mai multe studii confirma ca majoritatea oamenilor ajung sa se simta mai usurati si intr-o dispozitie mai buna dupa ce au lacrimat.

Nu este vorba de a folosi plansul pentru a rezolva toate problemele care ne invadeaza, ci de a invata si a transmite ca producerea lui nu poate da nastere la sentimente de rusine sau disconfort social si ca, in plus, poate fi cu adevarat benefic pentru sanatatea noastra, in special , in acele momente in care acumulam mai multa tensiune interna. Plansul poate vindeca sufletul atunci cand este slabit de emotii care sunt in afara controlului nostru.