Dieta nordica, o optiune sanatoasa de a pierde in greutate: in ce consta si care sunt beneficiile ei?

Exista foarte putine diete care te ajuta cu adevarat sa slabesti intr-un mod sanatos si fara celebrul „rebound”. Una dintre ele este dieta nordica. Este o dieta care are aproape aceleasi beneficii ca si dieta mediteraneana.

Diferenta substantiala dintre dieta nordica si dieta mediteraneana este ca dieta nordica nu foloseste ulei de masline asa cum se face in Marea Mediterana.

Pentru a aplica dieta nordica ar fi necesar sa consumi mai multe fructe. 

OMS, Organizatia Mondiala a Sanatatii, l-a recomandat ca o modalitate eficienta de a pierde in greutate. Este dieta nordica , care are putin sau nimic de-a face cu ghidurile alimentare urmate de locuitorii Scandinaviei cu cateva decenii in urma, de atunci au avut o dieta bazata in principal pe consumul de carne si peste afumat.

Aceasta noua dieta nordica are doi piloni de baza : pe de o parte, pestele proaspat si, pe de alta parte, produsele ecologice din gradina, cum ar fi legumele . Astfel, la baza piramidei alimentare a noii diete nordice nu ar sta carbohidratii precum painea si orezul atat de tipice dietei mediteraneene, ci legumele.

O alta diferenta substantiala intre dieta nordica si dieta mediteraneana este ca dieta nordica nu foloseste ulei de masline asa cum se intampla in mediterana. In schimb, preferinta dietei nordice este pentru uleiul de rapita . In plus, o alta caracteristica a acestei diete este ca se angajeaza sa foloseasca cereale integrale, integrale, in locul altor alimente mai elaborate precum painea alba, deoarece ofera mai multi nutrienti si sunt mai complete.

Cu toate acestea, poate cea mai remarcabila caracteristica dintre toate este eliminarea completa a grasimilor saturate . Astfel, pentru a aplica dieta nordica ar fi necesar sa mananci mai multe fructe, sa optezi pentru cereale integrale, sa consumi mai mult peste si alimente de la mare si mult mai putina carne dar de buna calitate.

S-a demonstrat ca toate aceste recomandari alimentare au multe efecte pozitive. Nu doar pentru alimentatie in general, ci si pentru a obtine rezultate in ceea ce priveste pierderea in greutate si lupta impotriva obezitatii. Si este ca in Scandinavia rata obezitatii este mai mica decat in ​​multe alte tari care nu urmeaza acest tip de dieta.

Printre beneficiile sale se numara:

  • Scaderea nivelului de colesterol
  • Imbunatateste tensiunea arteriala
  • Pierdere in greutate
  • proprietati antiinflamatorii

Printre unele dintre cele mai consumate legume din dieta nordica putem gasi varza, broccoli, sfecla sau morcovi. 

Alimente esentiale

Legume verzi cu frunze si radacina

Printre unele dintre cele mai consumate legume din dieta nordica putem gasi varza, broccoli, sfecla sau morcovi . In orice caz, daca nu ne plac acele legume sau nu le gasim, putem opta oricand pentru alta leguma verde pe care o gasim de sezon in piata noastra.

Fructe de padure si fructe de padure

Fructele de padure si fructele de padure, precum zmeura, capsunile, afinele sau murele  sunt cele mai consumate fructe in dieta nordica. Nu numai ca sunt un tip de fructe delicioase si cele mai versatile, dar sunt si foarte sanatoase pentru organismul nostru.

Ovaz, secara si orz

Sunt cereale integrale, nerafinate si o sursa de carbohidrati sanatosi. In plus, aceste alimente contin si alte beneficii precum continutul ridicat de proteine ​​al ovazului, nivelul de fibre din orz sau vitaminele B si fierul furnizate de secara.

Printre altele, consumul acestui tip de cereale integrale ar putea ajuta la imbunatatirea sanatatii noastre cardiovasculare, pe langa reglarea nivelului de zahar din sange. In mod ideal, daca urmeaza sa consumam faina sau paine, acestea sunt 100% cereale integrale si provin din acest tip de cereale. In acest fel, vom evita fainurile rafinate si painea din ele.

Peste si fructe de mare

Pestele, cum ar putea fi altfel, este unul dintre principalele alimente ale acestui tip de dieta. Recomandarea se concentreaza in special pe pestele gras precum somonul, tonul, macroul sau heringul . Acest tip de peste ne ofera aporturi importante de omega 3, pe langa vitamine. Recomandarea dietei este de a consuma pestele de mai multe ori pe saptamana.

Ulei de rapita

Daca in dieta mediteraneana regele este uleiul de masline extravirgin, in dieta nordica coroana este pentru uleiul de rapita, cunoscut si sub numele de ulei de canola . Este un tip de ulei care, ca si uleiul de masline, contine grasimi mononesaturate sanatoase pentru organismul nostru.

In plus, contine un acid gras de origine vegetala care este similar cu omega 3 animal. Una dintre diferentele cu uleiul nostru de masline este ca uleiul de rapita are putin mai putine calorii.

Alge

Algele sunt un tip de aliment pe care mancarea asiatica l-a inclus pe radarul nostru, dar inca nu este un aliment obisnuit – si nici usor de gasit – in tara noastra . Cu toate acestea, dieta nordica le include ca un aliment benefic si important in ea.

Este un aliment care contine numeroase vitamine, calciu, fier, potasiu si minerale sanatoase pentru organismul nostru.

Legume

Unele dintre cele mai folosite leguminoase in dieta nordica sunt fasolea sau mazarea . In orice, putem include in alimentatia noastra leguminoasele care ne plac cel mai mult. Aceste tipuri de alimente sunt foarte bogate in substante nutritive benefice, fibre, minerale si vitamine.

Mancare interzisa

Exista o mare varietate de produse pe care le poti consuma, precum si unele pe care ar trebui sa le eviti cu orice pret, cum ar fi:

  • Grasimi trans (inclusiv uleiuri vegetale procesate)
  • fast-food-uri
  • bauturi nealcoolice
  • Zahar rafinat
  • Hrana procesata
  • aditivi