Tu stii cum sa asociezi corect bautura cu mancarea?

Atunci cand ai pregatit o reteta noua sau o masa delicioasa, trebuie sa stii si ce bautura sa pui pe masa. Asocierea bauturilor cu mancarea poate fi privita drept o arta, insa noi iti dam cateva sfaturi ca sa te descurci in orice situatie.

Digestive

Tine cont ca bauturile digestive se servesc inainte de masa, sau cel tarziu in timpul aperitivului. Astfel, serveste whisky, tuica, vodka sau visinata inainte de masa.

Vinul

Vinul rosu se potriveste cu mancarurile pe baza de carne de porc sau vita. In schimb, vinul alb merge mai bine cu carnea de pui sau peste. Vinul spumant se serveste de obicei la desert sau la carnea de vanat cu pene (precum fazanul). Vinul demisec roze se preteaza la preparatele cu ciuperci.

Daca pe masa gasim preparate pe baza de legume, atunci va trebui sa servim un vin mai usor ca Chardonnay, Tamaioasa, Grasa sau Francusa. Vinul mai poate fi folosit si in prepararea anumitor mancaruri, si daca servesti un astfel de preparat, ai grija ca vinul pe care l-ai folosit la mancare sa il servesti si la masa.

Vinul mai poate fi asociat si cu branzeturi, in special daca alegi branzeturile specifice Frantei. Pentru soiurile de branza mucegaita cel mai bine se potriveste un vin alb sau rose. Pinot Noir sau Burgund-ul sunt soiuri de vin care se asociaza cu mancarurile cu sos de rosii.

Berea

Am putea spune ca femeile nu sunt mari amatoare de bere, insa barbatii cu siguranta sunt. Asadar, ar trebui sa stii si ce tip de bere se potriveste cu anumite feluri de mancare. Carnea de pui sau peste se serveste alaturi de berile mai light. Atunci cand mancarea este cu sos, berea poate mai plina (nici light, nici bruna).

Preparatele din paste merg de minune cu berile blonde sau cu cele cu fermentare inalta. Carnea rosie va fi intotdeauna asociata cu o bere inchisa la culoare. Berile germane din grau sunt potrivite pentru sunca sau jambon, deoarece dulceata berii contrasteaza cu salinitatea carnii de porc. Mititeii se servesc intotdeauna cu o bere blonda.