De cele mai multe ori, Parkinson-ul isi face facuta simtita prezenta la persoanele batrane, fiind denumita si boala batranetii. Chiar si asa, nu toti batrani sufera de Parkinson, iar simptomele si severitatea bolii poate diferi de la un pacient la altul. Sa vedem insa cum iti poti da seama daca cineva sufera de aceasta boala cumplita!

Tremor

Persoanele care sufera de Parkinson prezinta tremor la nivelul mainilor, bratelor sau picioarelor. Acest tremor este vizibil atunci cand persoana este treaza si nu isi poate controla miscarile. Totusi, tremorul va ceda atunci cand pacientul isi va misca bratul sau piciorul. Stresul emotional sau solicitarea fizica pot face tremorul mai evident, iar somnul si relaxarea pot reduce acest simptom.

Rigiditatea musculara

Un alt simptom al bolii este rigiditatea musculara care poate fi observata foarte usor: pe masura ce boala avanseaza, pacientului ii este din ce in ce mai greu sa isi balanseze bratul in timpul mersului. Rigiditatea afecteaza musculatura picioarelor, a fetei, gatului sau a altei parti a corpului si duce la oboseala musculara si anchilozare.

Slabirea muschilor fetei

Pacientii diagnosticati cu Parkinson vor avea dificultati in vorbire si inghitirea alimentelor, din cauza slabirii muschilor fetei si a gatului. Acestia se pot ineca, tusi sau pot pierde saliva pe la colturile gurii. Vorbirea va deveni din ce in ce mai dificila, iar imposibilitatea contractarii muschilor fetei poate duce la o expresie faciala fixa.

Dificultati in deplasare

Pacientii cu Parkinson vor avea dificultati in deplasare si in mentinerea echilibrului. Acestia vor face pasi marunti, tarandu-si mai mult picioarele. Chiar daca aceste simptome apar mai tarziu in evolutia bolii, balansul si echilibrul afectat poate duce la cazaturi ale pacientilor.

Alte simptome

Parkinson-ul are si alte simptome precum: dexteritate si coordonare diminuata, modificari ale scrisului de mana, crampe musculare si afectarea articulatiilor, probleme digestive si urinare, cresterea transpiratiei, scaderea tensiunii arteriale, disfunctii sexuale.