Ai putea crede ca a fi plin de compasiune este ceva cu care te nasti, dar, in realitate, este ceva care poate fi invatat de-a lungul vietii. De asemenea, poti fi o persoana mai plina de compasiune cu tine si cu ceilalti. Compasiunea implica abilitatea de a simti empatie pentru ceilalti. Aceasta capacitate de a intelege suferinta altor persoane este o componenta importanta care motiveaza comportamentele prosociale sau dorinta de a ajuta.

Nu confunda compasiunea cu empatia

Este necesar sa retineti ca intelegerea implica mult mai mult decat empatie. Ii ajuta pe oameni sa simta ceea ce simt altii, dar simt si nevoia de a-i ajuta sa-si aline suferinta.

Adultii pot invata sa fie mai plini de compasiune si, de asemenea, sa-i invete pe ceilalti sa incurajeze comportamentul altruist si sa provoace schimbari in creier si la nivel social.

Meditatie plina de compasiune

Meditatia plina de compasiune este o forma de meditatie folosita pentru a creste sentimentele de ingrijorare fata de persoanele care sufera. In timp ce meditezi, ar trebui sa-ti imaginezi un moment in care cineva sufera si apoi sa-ti imaginezi cum ai putea face pentru a atenua suferinta acelei persoane imaginare.

De asemenea, este important sa inveti compasiune, sa fii plin de compasiune fata de diferite tipuri de oameni, incepand cu cineva pentru care poti simti cu usurinta compasiune, cum ar fi un membru al familiei sau un prieten apropiat. Atunci ar trebui sa exersati sentimentul de compasiune pentru un strain sau cu o persoana cu care ati avut un conflict.

In plus, este importanta si reincadrarea propriilor ganduri pentru a se simti mai putin negativ fata de sine sau fata de mediu. Obiceiurile pot fi schimbate intr-o perioada de timp cu putina vointa in fiecare zi.

Este necesar sa retineti ca compresia implica mult mai mult decat empatie

Antreneaza-ti compasiunea

Compasiunea ii ajuta pe oameni sa fie mai altruisti si de aceea te poti antrena sa o atingi. Ce se intampla daca incerci sa-ti cheltuiesti banii pentru a face ceva pentru a ajuta pe altcineva care are nevoie? Cum sa cumperi mancare pentru cineva care nu trebuie sa cumpere…

Oamenii plini de compasiune vor avea mai multe sanse sa faca acest lucru, de exemplu, pentru a cumpara alimente pentru colectarea de alimente decat cei care nu o fac. Sunt oameni altruisti, dar poti sa inveti si sa fii, facand-o, chiar daca la inceput pare ca e greu sa faci actiunea.

Compasiunea este o abilitate care poate fi imbunatatita prin practica

Iti poti schimba creierul cu compasiune

Meditatia de compasiune si antrenamentul pentru a fi mai plin de compasiune cu actiunile altruiste pot schimba activitatea creierului. Oamenii altruisti au crescut activitatea creierului in cortexul parietal inferior, o zona a creierului asociata cu empatia si intelegerea fata de ceilalti oameni. Alte regiuni ale creierului asociate cu emotiile pozitive si reglarea emotionala au, de asemenea, o activitate crescuta.

Compasiunea este o abilitate care poate fi imbunatatita prin practica. Oamenii pot fi ajutati sa dezvolte compasiune, transformand astfel vietile multora. Adultii sanatosi nu sunt singurii care pot beneficia de acest antrenament. Invatarea compasiunii copiilor si adultilor poate ajuta la reducerea agresiunii si ii poate ajuta pe cei care se confrunta cu probleme sociale.

Importanta predarii compasiunii

De ce este important sa stim ca compasiunea poate fi invatata, chiar si la adulti? Pentru ca compasiunea este o componenta centrala a multor comportamente prosociale, inclusiv altruismul si eroismul. Inainte de a lua masuri pentru a ajuta o alta persoana, este important sa intelegem nu doar situatia celuilalt, ci si sa simtim nevoia de a-i alina suferinta… din interior.

Crezand ca aceste probleme nu sunt auto-implicate Ei isi pot imagina intr-o situatie similara confruntandu-se cu aceleasi probleme

Compasiunea este esentiala pentru a ne dezvolta ca societate! Suntem fiinte sociale si avem nevoie unii de altii pentru a evolua.