Uriasii sunt fiinte legendare ce apartin mitologiei si basmului, uneori aparand si sub forma unor ciclopi. Ei apartin atat basmelor si legendelor romanesti cat si miturilor indo-europene. Ei sunt de cele mai multe ori infatisati ca oameni giganti din erele primitive si le sunt asociate haosul si salbaticia sau nestiinta. Gigantii sunt de cele mai multe ori in conflict cu zeii noilor lumi, ei aflandu-se in razboi cu zeii mai multor culturi. Proportiile extraordinare sunt ajutate de puterea fizica imensa de care dau dovada acesti monstri. Goliat si uriasii din Jack si Vrejul de Fasole sau Calatoriile lui Guliver sunt cei care au creeat o perceptie moderna asupra acestor creaturi legendare, acestea devenind fiinte fara minte care mananca micuti sau creaturi inteligente si prietenoase ce ii ajuta pe oameni.

Gigantii si-au facut aparitia si in scrierile de ordin religios printre care se numara scripturile crestine si cele evreesti. In scripturile crestine se povesteste despre intalnirea dintre uriasul Goliat si David. Pe langa aceasta, in cartea Genezei se declara ca in acele vremuri gigantii inca mai umblau pe fata pamantului si ca zeii si oamenii dadeau nastere unor uriasi. In biblia evreiasca si in Tora exista marturii ale existentei gigantilor numiti Nefilimi inainte si dupa Potop. Desi s-a crezut initial ca nefilimii au murit in timpul potopului, acestia au reaparut sub numele de anakiti, emiti si refaiti. Biblia mai povesteste si despre Magog si Gog.

Gigantii in mitologiile lumii

In mitologia greaca, uriasii erau fiii lui Uranus cu Gaia si aveau conflicte mari cu zeii Olimpului. Razboiul degenerat a purtat numele de Gigantomatia si a avut un final nefericit pentru uriasi. Heracle s-a alaturat zeilor Olimpului iar gigantii au fost infranti, unii dintre ei ramanand ascunsi in adancurile pamantului de unde mai provoaca inca necazuri oamenilor prin eruptiile vulcanilor si cutremure.

Si in mitologia romana au existat semnalmente ale gigantilor, numeroase columne gigante inchinate lui Jupiter fiind ridicate in Germania superioara pe vremea apogeului Imperiului Roman. Acestea au fost incununate cu statuia zeului calare care ucidea un gigant, de obicei un sarpe.

In hinduism, uriasii sunt numiti daytas. Ei au fost copiii lui Diti cu Kashyapa, cei care au luptat impotriva Develor pentru ca erau gelosi pe acestea. Daytas erau o rasa avida de putere insa si tocmai de aceea s-au aliat cu rase asemanatoare lor. Alianta acestora este numita in cultura hindusa Rakshasa sau demoni.

Si mitologia nordica este bogata in astfel de creaturi gigante care nu se au prea bine cu zeii. Jotun sunt fiinte asemanatoare oamenilor, insa de dimensiuni impresionante, care se lupta cu zeii. Gigantii de gheata, cei de foc si cei de munte sunt deseori inclusi in balade si ode nordice. Uriasii sunt cei de la care pornesc numeroase creaturi aparute mai tarziu in legende si de aceea profetiile spun ca ei vor ataca in mod furios orasul zeilor Asgard in vremea Ragnarokului si ii vor invinge pe acestia. Nici zeii nordici nu sunt departe de giganti, casatorindu-se chiar cu acestia sau castigand statutul de zei in timp. O legenda spune si ca intreaga lume a fost creeata din carnea uriasului Ymir. O legenda islandica spune ca doi gianti (un barbat si o femeie) mergeau cu vaca lor pe un camp iar razele diminetii i-au prins, transformandu-i in piatra. Statuile lor mai exista si astazi.

In mitologia bulgara, gigantii sunt numiti ispolini si se spune ca au locuit pe pamant inaintea oamenilor. Se povesteste ca au locuit in munti si ca se haraneau cu carne cruda, infruptandu-se chiar si din dragonii pe care ii ucideau. O curiozitate ar fi faptul ca gigantilor le era frica de afine, carora le inchinau altare si le faceau ofrande pentru a nu se impiedica de ele si a muri.

Conform legendelor baltice, o tanara uriasa a format o intreaga regiune din Balcani doar pentru ca a iesit din apa marii. Aceasta este prezenta intr-o sumedenie de legende, in unele dintre ele fiind caracterizata drept o femeie puternica si tanara.

In legendele din zona basca, uriasii sunt vazuti ca si personaje pozitive, cautatoare de dreptate, care poseda o putere iesita din comun. Ei sunt alaturi de oamenii din tara Basca, in special de aceia care nu vor sa se converteasca la crestinism, si au ajuns chiar sa fie identificati cu acestia. Ei sunt cei care au format o multime de puncte de interes geografice in zona si detin tehnici antice pe care nu le spun nimanui. Jentilak si maruiak sunt denumirile sub care acestia sunt cunoscuti in mod frecvent, unii dintre ei purtand nume individuale si insemnate: Sanson (dupa biblicul Samson), Basajun (domnul padurilor), Tartalo (ciclopul) sau Errolan.

Uriasii fac parte din multe povesti de ordin istoric in care se argumenteaza crearea unor monumente ciudate din intreaga Europa. Unii au ajuns chiar sa considere ca unele pietre asezate in moduri ciudate sunt rezultatul sesiunii de joaca dintre gigantii care aruncau cu pietre unii in altii. In mod similar, arheologii considera ca existenta gigantilor este plauzibila si aduc ca si dovezi monumente precum Stonehenge care nu au alte explicatii, fiind aproape imposibil de realizat de mainile oamenilor. In folclorul european, gigantii sunt cei care au construit ruinele antice descoperite in prezent. Statui, pereti imensi si monumente magnifice par a fi constructiile unor uriasi, iar aceste teorii sunt confirmate in scrieri vechi si legende.

Luptele cu uriasii sunt comune in folclorul irlandez si scotian si in operele romancierilor. Gigantii din legende erau deseori descrisi ca matahale fara minte care isi satisfaceau nevoile primare si care atacau sate intregi fara motiv. Nici violenta lor nu este uitata. In Don Quixote, Cervantes realizeaza o parodie a luptei oamenilolor cu gigantii, Don Quixote luptandu-se cu morile de vant, crezand ca acestea sunt niste uriasi.

Si in carti precum Jack si Vrejul de Fasole, Robin Hood si Printul de Aragon sau in jocuri video precum Heroes of Might and Magic si World of Warcraft isi fac aparitia uriasii, fie ca sunt prieteni cu oamenii, fie ca le sunt dusmani acestora. Fascinatia creaturilor gigantice fantastice atrage pe toata lumea si fascineaza prin autenticitatea cu care apar noi si noi legende legate de acestia.