Pe zi ce trece descoperim tot mai multe despre organismul uman, despre diferite boli sau afectiuni. Iata cateva lucruri mai putin stiute despre obezitate!

Programare genetica

Se pare ca obezitatea este programata genetic, iar persoanele obeze au gena fatso (FTO), descoperita mai intai la soarecii de laborator supraponderali. S-a descoperit mai apoi ca cei care au doua exemplare de FTO au cu 40% mai multe sanse de a avea diabet si cu 60% mai multe sanse sa fie obezi decat cei care au o singura gena sau niciuna. De fapt, doar 16% din populatie are doua exemplare de FTO, 50% din populatie doar o singura gena, iar restul nicio gena.

Numarul de celule

Se pare ca anumite persoane au un numar mult mai mare de celule de grasime, lucru care favorizeza obezitatea. Cu totii avem aceste celule de grasime, iar numarul acestora nu se schimba de-a lungul vietii. De fapt, acestea isi schimba doar volumul, marindu-se sau micsorandu-se in functie de cantitatea de grasime pe care o ingeram.

Iti poti schimba metabolismul

Chiar daca este destul de greu sa faci acest lucru, afla ca iti poti stimula metabolismul sa fie mai rapid si sa arda astfel mai multe grasimi. Cu cat acumulezi mai multe kilograme, cu atat iti va fi mai greu sa faci o schimbare a metabolismului, asa ca este indicat sa incepi inca din tinerete. Metoda este una simpla: sportul!

Stresul favorizeaza obezitatea

Atunci cand suntem stresati, organismul nostru are nevoie de o cantitate mai mare de carbohidrati, pentru a calma hormonii de stres. Astfel riscam sa mancam alimente care nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru si care ne ingrasa. Incearca sa nu mananci nimic atunci cand esti stresata si stai departe de alimentele nocive.

Lipsa somnului poate duce la obezitate

Un studiu recent a scos la iveala faptul ca cei care dorm mai putin de 7 ore pe zi au probleme cu kilogramele in plus. Atunci cand nu ai parte de suficient somn, in organismul tau se produce un dezechilibru hormonal, care duce la cresterea poftei de mancare.

Obezitatea poate fi cauzata de partener

Un alt studiu a aratat ca obezitatea poate fi contagioasa. Atunci cand avem un partener cu un surplus de greutate, sunt sanse destul de mari ca si celalalt partener sa aiba probleme cu greutatea, chiar daca la inceputul relatiei nu avea. Din fericire, si slabitul este contagios, asa ca apucati-va impreuna de un program de slabit si va veti simti mult mai bine.