Pentru a cheltui mai putin trebuie sa optezi pentru surse si sisteme eficiente de energie. Acestea sunt cateva posibilitati interesante si personalizate.

Daca vrei sa economisesti la factura la energie, trebuie sa schimbi obiceiurile de consum, dar si sa treci la o incalzire care are performante ridicate, consuma putin si, pe cat posibil, nu depinde de combustibili fosili. Alegerea unui sistem eficient inseamna si adaptarea echipamentului la locuinta.

Fiecare casa, o lume. Din clima care afecteaza zona in care se afla casa ta, gradul ei de expunere si tipologia acesteia. O casa izolata nu este acelasi lucru cu un apartament sau cu o mansarda. Dar influenteaza si izolatia, suprafata, volumul. Nerealizarea caldurii personalizate este ceea ce se intampla, de exemplu, daca instalati un sistem de pardoseala radianta folosind apa la temperatura scazuta intr-o zona cu o clima umeda si temperata, deoarece inertia termica a acestui sistem inseamna ca, chiar daca opreste incalzirea, caldura va continua sa fie emisa. Este si cazul tipic al unui bloc de apartamente cu incalzire centrala, unde unele etaje sunt calde, iar altele sunt reci. Pentru cel din urma caz, zilele de deseuri sunt numarate,

Care este cel mai bun sistem de incalzire? 

Radiatoare mai controlate. Chiar daca nu aveti un sistem de incalzire eficient, puteti oricand sa optimizati utilizarea acestuia pentru a regla consumul de energie. O modalitate este reglarea si controlul functionarii sistemului dvs. existent pe baza temperaturii exterioare si interioare folosind senzori si termostate.

O alta interventie necesara pentru realizarea unei temperaturi constante, dar adaptata variabilelor interne, consta in incorporarea in calorifere a unor supape cu cap termostatic care regleaza debitul de apa care circula prin emitor, precum si puterea termica a acestuia. Daca, in plus, este programabil si poate fi controlat de la distanta, de exemplu prin mobil, economiile vor creste.

Si bine situat. Este dovedit ca cea mai buna locatie pentru un calorifer este sub o fereastra, deoarece compenseaza pierderile generate de orificiu. Cu toate acestea, pentru ca caloriferul sa functioneze corect, acesta trebuie calculat cu latimea totala pe care o ocupa fereastra.

Cand ai o fereastra care ajunge la sol, poti instala calorifere incastrate in pardoseala sau modele tip priza, precum caloriferul Flow Form, de la Runtal, cu lungimi de pana la 2 metri. Aripioarele in forma de spirala care inconjoara tubul radiant permite o emisie eficienta si o buna integrare estetica in mediu.

Radiatoare de apa.

Intrucat acesta este unul dintre cele mai utilizate tipuri de incalzire, este indicat sa ajustati cheltuielile, alegand emitatori de temperatura scazuta astfel incat sa fie compatibili cu generatoare eficiente, precum cazane in condensatie, cazane pe biomasa sau pompe de caldura. Acestea se caracterizeaza prin functionarea la o temperatura de alimentare si retur mai scazuta, reducand astfel diferentele dintre temperaturile de lucru si cele necesare incalzirii mediului, precum si sarcina termica.

Incalzire in pardoseala cu apa la temperatura joasa.

Temperatura este distribuita in mod egal in toate punctele din incapere, fara curenti, formare de praf sau uscarea mediului. Este cel mai apreciat tip de incalzire, intrucat curba sa de functionare este intre sol si 2 metri inaltime, care este domeniul de utilizare in care ne deplasam, de aceea este sistemul recomandat si in mediile de inaltime mai mare. Si intrucat necesita o temperatura de confort cu 2ºC mai mica decat alte sisteme, inseamna o diferenta de temperatura mai mica decat in ​​cazul caloriferelor si, prin urmare, economii mai mari.

Acest sistem este cel mai ecologic si cel cu cel mai mic consum de energie, mai ales daca functioneaza cu generatoare de inalta eficienta, precum pompe de caldura aer-apa, pompe de caldura geotermale sau energie solara termica. Este important sa se realizeze un studiu adaptat climei fiecarui loc datorita inertiei termice a sistemului.

Generatoare eficiente.

Pompa de caldura aer-apa se pozitioneaza ca fiind cea mai eficienta alternativa, deoarece este usor de instalat, este potrivita atat pentru constructii noi cat si pentru renovari si cu o singura unitate asigura incalzire, apa calda menajera si aer conditionat.

Ofera caldura cu o eficienta intre 3 si 5 ori mai mare decat cea a unui sistem conventional care utilizeaza combustibili fosili sau electricitate. Totusi, retineti ca este un sistem care functioneaza cel mai bine in climatul temperat. Un alt avantaj este ca nu are nevoie de rezervoare de combustibil sau cosuri de fum si ca este compatibil cu sistemele de energie solara termica.

Pompa de caldura geotermala.

Este o varianta si mai eficienta, care consta in extragerea sau transferul caldurii din subsol. Beneficiam de marea sa inertie termica si de o temperatura mai favorabila pentru schimbul de caldura. Deoarece de la 15-20 de metri adancime temperatura ramane stabila, cu valori in jur de 17ºC. Din care rezulta ca va fi mai avantajos sa se realizeze 20ºC de temperatura interioara de la 17ºC decat de la 5ºC, de exemplu, din aerul exterior.

Instalarea se poate face cu sonde verticale, cu adancimi ce pot varia intre 30 si 100 de metri in functie de tipul de sol, sau se poate opta pentru colectoare orizontale, care sunt amplasate ca o bobina, la aproximativ 2 metri adancime si cu o suprafata practic egala cu cea a zonei de incalzit. Este ideal pentru alimentarea unui sistem de pardoseala radianta cu apa la temperatura scazuta si pentru combinarea cu energia termica solara.

Biocombustibili.

Cele mai folosite pentru o casa sunt lemnele de foc si peletii si sunt folositi ca sursa de energie in cazane si sobe. Cazanele pe peleti, de exemplu, au randamente mari de ordinul a 93%. Exista modele compacte care includ un rezervor de incarcare cu autonomie de cateva ore, care se adauga la posibilitatea de a le programa si controla de la distanta.

Acestea furnizeaza sisteme cu radiatoare, incalzire prin pardoseala si produc apa calda menajera. Se pot combina si cu panouri solare pentru preincalzire. Sobele pe peleti, pe langa faptul ca furnizeaza caldura directa prin radiatie si convectie, pot fi alese si pentru a alimenta un sistem de incalzire a apei la temperatura joasa si pentru a produce apa calda menajera prin sisteme hidro. Exista modele care canalizeaza si aerul cald pentru a-l duce prin conducte in alte medii.

Care aragaz mi se potriveste?

Daca in schimb vrei sa folosesti lemne de foc, pentru a nu irosi puterea calorica a bustenilor, asa cum se intampla la vatra deschisa, trebuie sa folosesti sobe cu dubla ardere, inserturi si recuperatoare de caldura. Acestea produc caldura maxima, cu emisii minime in atmosfera. Randamentele lor pot ajunge la 80%.