Sexul in timpul sarcinii nu este in general interzis, bineinteles exista cazuri in care medicul ginecolog ce are in grija gravida interzice activitatea sexuala. Daca medicul ginecolog v-a interzis, atunci este bine sa ii urmati sfatul, insa in cazul unei sarcinii normale medicul nu va recomanda intreruperea activitatii sexuale.

Sexul in timpul sarcinii este adesea intrerupt din teama ambilor parteneri, dar mai ales a partenerului de sex masculin de a nu ii face rau copilului, la aceasta teama se adauga si noul corp al partenerei, cu care ei nu sunt obisnuit si care poate fi considerat dizgratios. De asemenea adesea mamele se simt mai putin atragatoare si refuza sa intretina raporturi sexuale cu partenerii lor.

Fiecare dintre noi trebuie sa stie ca sexul in timpul sarcinii este perfect sigur, daca medicul nu va indica altceva. Fatul este protejat de lichidul amniotic si de membrana uterului, natura a facut in asa fel incat fatul sa fie in siguranta pe parcursul actului sexual, mama putandu-si mentine o viata sexuala moderat activa. Bineinteles daca sunteti adeptii sexului dur, va recomandam ca pe perioada sarcinii sa incercati sa va temperati si sa experimentati si alt tip de sex, care va poate surprinde in mod placut.

Sexul in timpul sarcinii trebuie sa fie facut in pozitii in care penetrarea nu este profunda, chiar daca cel mic este protejat, este mai bine sa evitati astfel de pozitii. Bineinteles ca in primul trimestru de sarcina (lunile I, II si III) sexul in timpul sarcinii are mult mai putine interdictii decat in celelalte doua trimestre ce vor urma. Cu cat fatul creste in dimensiuni cu atat activitatea sexuala trebuie redusa, atat ca intensitate, cat si ca frecventa.

In primul trimestru de sarcina, majoritatea gravidelor nu sunt dispuse sa intretina raporturi sexuale cu partenerii sai, insa exista si exceptii. Corpul gravidelor trece prin transformari majore si nu sunt putine doamne care trec prin stari de greata, care varsa in majoritatea timpului si care au o stare de rau generala. Partenerul trebuie sa le inteleaga, pentru ca pe langa durerile fizice pe care le resimte gravida, exista si o dereglare la nivel psihic, care le face sa aiba mai multa nevoie de tandrete si intelegere ca de obicei.

Trimestrul al doilea de sarcina este cel in care gravida isi doreste sa intretina raporturi sexuale. Modificarile hormonale ce au loc in interiorul corpului sau ii maresc deosebit de mult libidoul. Gravidele aflate in al doilea trimestru de sarcina vor simti cea mai mare placere in timpului actului sexual, intreg corpul este avid dupa atingere, intreg corpul maximizeaza orice atingere, iar sanii sunt mariti de volum cu sfarcurile mai mult decat sensibile. Sexul in timpul sarcinii in al doilea trimestru de sarcina va fi exploziv, gravida va simti placeri nebanuite, va atinge mult mai usor orgasmul si in mod sigur nu se va mai intalni cu o placere asemanatoare in viata sa de femeie care nu poarta in pantece un copilas. Este posibil ca placerea mamei sa il determine pe cel mic sa se miste, nu trebuie sa va alarmati, cel mic se misca tocmai pentru ca peretii uterului se misca la randul lor. Cel mic nu a simtit nici un disconfort, iar miscarile sale sunt perfect normale.

Trimestrul al treilea de sarcina este unul in care actul sexual trebuie sa fie prezent in viata cuplului mai rar sau daca este posibil el ar trebui sa lipseasca. Daca insa pasiunea dintre cei doi parteneri de sex opus este nespusa, este bine sa intrebati medicul despre pozitiile pe care le recomanda si in acelasi timp sa ii cereti sfatul in ceea ce priveste existenta sau absenta unei vieti sexuale.

Sexul pe timpul sarcinii este permis, insa pentru ca el sa fie unul placut, este bine ca ambii parteneri sa fie de acord, in cazul in care unul dintre cei doi parteneri este inhibat de situatie sau se teme sa nu il raneasca pe cel mic, este bine sa renuntati. Tracul unuia dintre parteneri va duce la compromiterea intregului act si in consecinta este mai bine ca acesta sa nu aiba loc. Pozitiile sexuale recomandate sunt: pozitia misionarului modificata, pozitia lingura, pozitia femeia deasupra (numai in trimestrul I si II de sarcina), pozitia la marginea patului si pozitia capra.

Exista cazuri in care sexul in timpul sarcinii nu este recomandat, va prezentam cateva din aceste cazuri: scurgere de lichid amniotic, sangerare vaginala de cauza nedeterminata, placenta previa (placenta intr-o pozitie anormala) sau orificiu cervical incomplet inchis. In cazurile mentionate mai sus riscul de nastere prematura trebuie luat in calcul si va recomandam sa nu ii sporiti gradul de periculozitatea, adaugandu-i si o viata sexuala intensa sau chiar una normala. Este mai bine ca in aceste cazuri viata sexuala sa inceteze, principala dumneavoastra grija fiind sanatatea celui mic.

De retinut insa ca actul sexual trebuie sa inceteze de indata in cazul in care gravida simte dureri sau in cazul in care aceasta sangereaza. In aceste cazuri va recomandam sa va prezentati la medicul ginecolog ce va are in grija si sa ii expuneti fara nici un fel de jena intreaga situatie. Medicul va consulta pacienta si va da un raspuns referitor la cauzele ce au determinat fie aparitia durerii, fie aparitia sangerarii.

Ca o concluzie generala, sexul in timpul sarcinii este permis atat timp cat medicul ginecolog nu il contraindica.