Tartanul turnat este un material compozit utilizat în mod frecvent în amenajarea spațiilor de joacă și sportive. Este format din granule de cauciuc reciclat sau EPDM (Etilen Propilen Diene Monomer), legate printr-o rășină poliuretanică. Această combinație îi conferă tartanului turnat flexibilitate și rezistență, fiind potrivit pentru utilizarea intensă și durabilă.

Este un material elastic, care se adaptează la suprafețele pe care este montat, oferind confort și siguranță utilizatorilor. Tartanul turnat este utilizat în special în amenajarea spațiilor pentru practicarea diferitelor activități fizice, dedicate copiilor și adulților. Descoperă în acest articol mai multe informații utile despre importanța acestui material, montarea, întreținerea sau alegerea sa. 

Beneficiile tartanului turnat

Beneficiile montării și utilizării tartanului turnat sunt numeroase și contribuie la valoarea sa în amenajarea spațiilor de joacă și sport. Iată câteva idei principale care evidențiază avantajele utilizării acestui material:

Durabilitate și rezistență sporită: Tartanul turnat este un material extrem de durabil, conceput pentru a rezista uzurii intense și condițiilor meteorologice variate. Datorită compoziției sale speciale, nu se deteriorează ușor și poate fi utilizat pe termen lung, ceea ce îl face o opțiune economică pentru amenajarea spațiilor de joacă și sport.

Siguranță și confort: Suprafețele din tartan turnat sunt proiectate pentru a fi sigure și confortabile pentru utilizatori. Acestea absorb impactul, reducând astfel riscul de accidente și leziuni. De asemenea, tartanul turnat este moale și elastic, oferind o senzație confortabilă pentru alergare și alte activități sportive.

Aspect estetic plăcut: Materialul este disponibil într-o varietate de culori și modele, permițând astfel crearea unor amenajări atractive și personalizate. O suprafață colorată de tartan turnat poate adăuga o notă de veselie și energie oricărui spațiu de joacă sau sport.

Ușurință în întreținere: Un alt avantaj major al tartanului turnat este ușurința în întreținere. Nu necesită tăiere, udare sau fertilizare, așa cum ar fi cazul gazonului natural. Este suficientă o curățare regulată pentru a menține tartanul în stare bună de funcționare.

Montarea tartanului turnat

Montarea tartanului turnat este un proces important și necesită o pregătire adecvată a suprafeței. În primul rând, suprafața trebuie să fie curată, uscată și nivelată pentru a asigura aderența optimă a tartanului turnat. Impuritățile sau umiditatea rămase pe suprafața sa pot afecta calitatea și durabilitatea materialului.

Procesul de turnare al tartanului turnat implică aplicarea acestuia în stare lichidă, prin intermediul unei tehnologii speciale. Este important ca materialul să fie întins uniform pe suprafața pregătită și să fie nivelat corect. Această etapă este crucială pentru obținerea unei suprafețe netede și uniforme.

După ce tartanul turnat s-a uscat complet, urmează etapa finisării. Aceasta implică șlefuirea suprafeței pentru a asigura un finisaj neted și uniform. De asemenea, dacă este necesar, se poate realiza și marcarea terenului, pentru a delimita diferitele zone sau terenuri de joc.

Înainte de a pune în funcțiune terenul de tartan turnat, este esențială verificarea finală a acestuia. Aceasta implică examinarea atentă a suprafeței, pentru a se asigura că nu există imperfecțiuni sau defecte care ar putea duce la accidente sau deteriorări în timpul utilizării.

Este important de menționat că fiecare etapă a procesului de montare a tartanului turnat trebuie realizată cu atenție, alături de profesioniști cu experiență. Astfel, se asigură calitatea și durabilitatea materialului pe termen lung.

Întreținerea tartanului turnat

Procedura de curățare a tartanului turnat este esențială pentru a preveni deteriorarea acestuia. Este recomandat ca tartanul turnat să fie igienizat periodic, utilizându-se produsele recomandate de producător. Trebuie evitată utilizarea produselor de curățare agresive sau a uneltelor abrazive, care pot deteriora suprafața de material. 

Întreținerea regulată a tartanului turnat implică și verificări periodice, pentru a se asigura că nu există semne de uzură. Fisurile trebuie reparate imediat, pentru a preveni agravarea problemei. Este recomandată utilizarea unui kit de reparații pentru tartanul turnat, care să includă soluțiile necesare pentru o eventuală remediere a defectelor.

Pentru a proteja tartanul turnat împotriva condițiilor meteorologice extreme, cum ar fi soarele puternic sau înghețul, este indicată utilizarea unei soluții speciale de acoperire a suprafeței respective, sau aplicarea unor tratamente de protecție. Acestea vor prelungi durabilitatea tartanului și vor proteja suprafața de deteriorări cauzate de expunerea la intemperii.

Întreținerea tartanului turnat poate varia în funcție de utilizare. Dacă este folosit intensiv pentru activități sportive sau în zone cu trafic mare, tartanul turnat poate necesita o întreținere la o anumită frecvență sau mai detaliată. Trebuie urmate recomandările producătorului și respectat programul de întreținere, pentru a asigura durabilitatea și calitatea unei astfel de suprafețe.

Alegerea celui mai bun tartan turnat

Pentru alegerea celui mai bun tartan turnat, trebuie să se țină cont de:

Criteriile tehnice și funcționale: Materialul trebuie să fie rezistent la uzură. De asemenea, este important să se verifice dacă este permeabil la apă și rezistent la variațiile de temperatură. Aceste aspecte vor asigura o suprafață sigură și durabilă pentru spațiile de joacă și terenuri de sport.

Criteriile estetice: Tartanul turnat vine într-o varietate de culori și modele, astfel încât poate fi ales în funcție de preferințele estetice sau designul general al spațiului de joacă / terenului de sport.

Criteriile de siguranță: Tartanul turnat trebuie să fie non-toxic și să ofere o bună aderență, pentru a preveni alunecările. De asemenea, este important să aibă o capacitate de absorbție a șocurilor, pentru a reduce riscul de accidente.

Criteriile de cost: În funcție de bugetul disponibil, costul tartanului turnat poate fi un factor important în procesul de selecție. Trebuie să se ia în considerare nu doar prețul inițial al materialului, ci și costurile legate de instalare și întreținere. Există opțiuni de tartan turnat de calitate superioară, dar cu un cost mai mare, precum și opțiuni mai accesibile din punct de vedere financiar.

Știi acum care este rolul tartanului turnat în amenajarea spațiilor de joacă și sport, cum se montează acest material cu numeroase beneficii în utilizare, cum se întreține și, la fel de important, cum trebuie să îl alegi. Sfaturile acestea vor fi utile pentru tine, dacă te implici într-un proiect de amenajare a unui astfel de perimetru, alături de o echipă de profesioniști cu experiență. Vezi modelele de tartan turnat din oferta Waterboyz România și alege-i drept parteneri pentru o astfel de lucrare.