Misoginia este un concept folosit pentru a se referi la ura, mai mult sau mai putin ascunsa, fata de femei si fete. Retineti ca misoginia este doar o idee care descrie comportamentele reale ale oamenilor reali si, prin urmare, exista doar prin actiunile anumitor persoane.

Caracteristicile si atitudinile oamenilor misogini

Recunoasterea oamenilor misogini este necesara pentru a le relativiza comportamentul si pentru a educa respectul fata de toti oamenii, indiferent de caracteristicile lor fizice.

Mai jos puteti vedea care sunt principalele caracteristici, atitudini si inclinatii ale indivizilor misogini .

1. Obiectivizarea corpului feminin

Perceperea femeilor ca obiecte este una dintre principalele caracteristici ale oamenilor misogini . Obiectivizarea inseamna ca, pe de o parte, femeile sunt considerate ca un obiect folosit pentru a obtine placerea si pentru a se reproduce, iar pe de alta parte, sunt devalorizate ca fiinte umane, facand femeile doar ca merita din cauza „functiilor” sale si nu din cauza conditiei sale umane.

Trebuie remarcat ca a obiectiviza nu inseamna a recunoaste atractivitatea fizica a unei persoane, ci mai degraba a-i reduce intreaga identitate la proprietati estetice sau functionale, asa cum s-ar face cu orice instrument de uz casnic.

2. Puritanismul selectiv

O alta caracteristica a oamenilor misogini este tendinta lor de a folosi in mod selectiv o morala asemanatoare puritanilor atunci cand vine vorba de sexualitate ; mai exact, o aplica doar atunci cand judeca comportamentul femeilor. De aceea ele denigreaza femeile care se imbraca sau actioneaza intr-un mod considerat provocator, ignorand in acelasi timp acest fenomen in cazul barbatilor.

Logica din spatele acestui tip de gandire este simpla: intrucat valoarea femeilor este legata in esenta de estetica si de capacitatea lor de a da descendenti, tot ceea ce poate fi interpretat ca o tendinta de a „impartasi” aceste doua calitati cu cineva care nu este cuplul. dilueaza valoarea celui care o face. Barbatul, insa, are valoare dincolo de aspectul sau si rolul sau de reproducere, asa ca nu se intampla nimic daca isi exprima sexualitatea intr-un mod mai mult sau mai putin vizibil.

3. Tendinta de a incuraja alte persoane sa obiectiveze

Misoginia nu este ceva care este obisnuit sa traiasca in izolare, ci este legata de un mod de a vedea lucrurile pe care cineva incearca sa le impartaseasca cu ceilalti . Acest lucru face ca oamenii misogini, de exemplu, sa incurajeze alte persoane sa faca comentarii derogatorii sau neplacute despre strainii care trec pe acolo.

4. Folosirea violentei sexiste

Folosirea violentei sexiste, fie ca este fizica, verbala sau simbolica, este cea mai evidenta manifestare a misoginiei. Acest tip de violenta este indreptat sistematic catre femei pentru faptul ca sunt femei si este unul dintre principalele motive pentru care feminismul revendica necesitatea garantarii drepturilor femeii.

5. Incriminarea sistematica a victimelor violentei sexiste

Misoginii tind sa caute responsabilitatea pentru violenta sexista asupra victimelor. Ei inteleg ca aceste episoade de agresiune se datoreaza faptului ca femeia nu este suficient de atenta sau nu provoaca pe altii cu felul ei de a se imbraca, sau pur si simplu presupune ca acuzatiile de violenta sunt false fara a avea dovezi consistente care sugereaza aceasta posibilitate.

In acest fel, se atinge un dublu obiectiv. Pe de o parte, violenta impotriva femeilor este ascunsa , iar pe de alta parte, puterea care este detinuta asupra corpului lor este legitimata, aparand ideea ca acestea trebuie sa se adapteze la roluri de gen foarte definite.

6. Marginalizarea femeilor

Nu este de mirare ca oamenii misogini tind sa respinga ideea de a relationa cu femeile dincolo de sfera profesionala sau de tranzactiile financiare. In prezent exista chiar si o miscare numita Barbatii merg pe drumul propriu in care se revendica un stil de viata departe de femei si de casatoria traditionala .

7. Tendintele autoritare cu femeile

Ori de cate ori exista posibilitatea de a-si impune vointa unei femei, misoginii o fac . Aceasta nu inseamna ca folosesc forta; pot face pur si simplu cereri capricioase sau absurde pentru simpla placere de a vedea cum se supune. Cumva, contextele in care barbatii au putere asupra femeilor (cum ar fi la locul de munca) sunt profitate pentru a fi folosite cu mult dincolo de ceea ce este justificabil. In mod similar, exista un acord nespus ca femeile se supun, chiar si in medii informale in care nu exista o pozitie mai inalta si o pozitie inferioara.

8. Respingerea conducerii feminine

Sub influenta misoginiei, conducerea feminina sau orice implica acordarea femeilor de vizibilitate dincolo de rolurile lor traditionale, este privita cu dezaprobare . Acest lucru se poate reflecta atat in ​​mediul de afaceri si organizational, cat si, de exemplu, in critica operelor de fictiune. Anul trecut, de exemplu, a existat o oarecare controversa cand o parte a comunitatii de pe internet a cerut boicotarea filmului Mad Max: Fury Road pentru ca a acordat proeminenta si rolul de erou unui personaj interpretat de Charlize Theron.

In acest fel, se apara o viziune traditionala asupra lucrurilor in care cele mai relevante decizii sunt intotdeauna luate de barbati, iar incercarile de a schimba acest lucru sunt vazute ca incercari stridente de a atrage atentia.

9. Tendinta de a asocia forme joase de cultura cu femininul

O alta caracteristica a oamenilor misogini este tendinta de a vedea femeile ca fiind consumatoare de forme mai mici de cultura : romane proaste, emisiuni TV proaste, cantece proaste etc. Aceasta privire critica asupra a ceea ce consuma majoritatea femeilor nu se aplica atunci cand se analizeaza formele de cultura care sunt consumate masiv de barbati.