Evolutia umanitatii in toate domeniile si sfera tehnologiei in epoca actuala au indepartat fiinta umana de radacinile sale de baza, de latura sa animala si de legile naturii care guverneaza totul in lume.
Dar uneori merita sa te intorci la elementele de baza si sa te uiti la ce se intampla in lumea naturala pentru a invata din asta. Procedand astfel, iti vei da seama ca exista multe de invatat de la animale, in special de la specii precum lupii, care pot preda lectii grozave despre viata comunitatii si munca in echipa.
Fiinta umana este un animal social, precum lupii, care sunt organizati in grupuri si urmeaza anumite linii directoare pentru a functiona si a prospera. Urmatoarele sunt cateva dintre lectiile invatate din haitele de lupi si modul lor de a se organiza pentru lucrul in echipa in grupuri umane .
Importanta comunicarii
Urletul lupilor nu este doar zgomot. Au abilitati de comunicare foarte fin reglate si rafinate, iar fiecare are un urlet diferit, care la randul sau se schimba in functie de intentia a ceea ce vor sa comunice.
Prin latrat, urlete si limbajul corpului, lupii transmit mesaje, emotii si avertismente. Aceasta comunicare mentine ordinea in turma si creste eficienta acesteia in sarcini precum vanatoarea si protectia grupului.
Pentru grupurile umane, fie ele familie, scoala, serviciu etc., mesajul este ca trebuie mentinuta intotdeauna o buna comunicare intre membri. Cei mai buni lideri comunica des si deschis cu grupul lor si sunt intotdeauna prezenti, disponibili, ascultatori si cauta sa-si implice membrii echipei in conversatii semnificative.
Echilibru intre munca si distractie
Lupii pot calatori aproape 50 de kilometri in fiecare zi in cautarea hranei. Acopera suprafete mari si uneori trebuie sa lupte pentru a supravietui. Dar, de asemenea, le place sa se joace si isi iau timp pentru a face acest lucru; De fapt, jocul este o parte importanta a procesului de dezvoltare si de invatare a cateilor; lupii joaca chiar si la varsta lor adulta si la batranete, ceea ce ajuta la crearea unor legaturi incredibil de puternice intre ei.
In cazul oamenilor, in prezent exista un dezechilibru imens intre munca si viata personala, intrucat oamenii isi petrec cea mai mare parte a zilei si a saptamanii la locul de munca, iar daca mai adaugi la asta si timpul pe care l-au dedicat transferurilor, ce ramane sa se distreze, jucausi. iar activitatile relaxante sunt foarte putine. Acest lucru ii face pe oameni sa traiasca epuizati, stresati, anxiosi si deprimati.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut recent acest lucru, aratand in mod deschis epuizarea angajatilor ca un fenomen ocupational. Din acest motiv, este important sa imiteti lupii si sa acordati timp pentru recreere, odihna si viata de familie.
Importanta impartirii lucrarii
Lupii sunt clar ca cel mai eficient mod de a face lucrurile este sa impartiti sarcina si sa impartiti responsabilitatile. Ei inteleg ca succesul depinde de munca in echipa; ca lucrul impreuna, mai degraba decat izolat sau unul impotriva celuilalt, duce la cele mai bune rezultate.
Un lup singuratic cu greu va putea vana, iar daca o va face, va fi depus un efort prea mare; Pe de alta parte, atunci cand turma colaboreaza si fiecare isi face partea, rezultatul se va obtine mai repede si fara ca vreunul sa se epuizeze prea mult.
Acest lucru ar trebui sa fie si in cazul grupurilor umane, in special la locul de munca, unde este adesea dificil sa lucrezi in echipa, deoarece exista membri care nu depun suficient efort sau altii care, in dorinta lor de a controla totul, sunt incapabili. sa delege responsabilitati, pana la punctul in care acestea devin saturate.
Daca esti un lider de echipa, invata sa ai incredere in colegii tai, ai capacitatea de a-i recunoaste pe cei care fac bine si contribuie la binele mai mare si, de asemenea, ai curajul de a scapa de membrii echipei care nu contribuie si impiedica munca in echipa.
Niciun lider nu ar trebui sa incerce sa faca munca intregii sale echipe, ci sa invete sa imparta responsabilitatile astfel incat totul sa functioneze in cel mai bun mod. Fiecare membru al grupului vrea sa aiba un sentiment de proprietate asupra muncii lor, sa vada ca aceasta are sens si scop.
Perseverenta si acceptare
Nu este o viata usoara pentru un lup. Fiecare zi este despre supravietuire. Cand vine vorba de vanatoare pentru a manca, lupii esueaza mai des decat reusesc. Rata sa de succes este intre 3% si 14%.
In loc sa renunte la asta sau sa caute lupul „de vina” pentru fiecare esec, lupii continua, persevereaza, invata lectii si se perfectioneaza; sunt progresiste si, in acest sens, sunt multe de invatat de la ei.
In grupurile umane este esential sa existe „securitate psihologica”, un concept cheie pentru a realiza o echipa de succes si care consta in convingerea ca niciun angajat nu trebuie sa fie jenat sau umilit pentru a-si exprima preocuparile, indoielile si ideile, nici (cel mai important) pentru greseli.
In general, cele mai de succes echipe sunt cele care raporteaza ca au facut mai multe greseli decat altele. Acest lucru nu se datoreaza faptului ca sunt mai putin capabili sau mai putin eficienti, ci pentru ca creeaza un mediu in care oamenii se simt confortabil si in siguranta sa recunoasca si sa impartaseasca lectiile invatate din greselile lor. Aceasta abordare este ceva pe care liderii ar trebui sa invete sa o accepte daca doresc sa incurajeze echipe dinamice, increzatoare si robuste.