Cercetatorii descopera in fiecare zi cate ceva nou despre organismul si psihicul uman, lucruri care ni se par imposibile. Acestia au analizat si efectele pozitiei in care dormim, aratand ca unele pozitii de dormit sunt mai sanatoase decat altele. Iata care sunt avantajele si dezavantajele pozitiei tale preferate de dormit!
Dormitul pe o parte
Avantajul acestei pozitii este ca diminueaza refluxul de acizi gastrici, iar dezavantajul ca duce la aparitia ridurilor. Refluxul gastro-esofagian are loc atunci cand acidul din stomac ajunge in esofag. In timp, se produce o slabire a sfincterului esofagian, care provoaca durere si arsuri. Pentru a scapa de aceasta problema de sanatate, cel mai bine este sa dormi pe partea stanga a corpului.
Chiar daca este sanatoasa, aceasta pozitie duce la aparitia ridurilor. Astfel, punem presiune pe cutele care merg de la nas la gura, observand cum ridurile sunt mai pronuntate pe partea pe care obisnuim sa dormim.
Dormitul pe spate
Avantajul pozitiei este ameliorarea artritei, iar printre dezavantaje putem enumera astmul, sforaitul, apneea si boli de inima. Atunci cand dormi pe spate, greutatea corpului este distribuita in mod egal, ducand la ameliorarea durerilor articulatiilor, cauzate de artrita. Din nefericire, tot aceasta pozitie de dormit agraveaza sforaitul, in special in cazul persoanelor supraponderale.
In plus, oamenii care dorm pe spate respira mai repede, iar din aceasta cauza tesuturile din corp raman neoxigenate. Acest lucru poate agrava problemele respiratorii, de circulatie, astmul si bolile de inima.
Dormitul pe burta
Aceasta pozitie ajuta la reducerea sforaitului, insa are si dezavantaje precum macinarea dintilor, amorteala si durere la nivelul mainilor. Chiar daca previne sforaitul, aceasta pozitie duce la macinarea dintilor, deoarece maxilarul inferior este pozitionat mai in fata decat in mod normal. Mai mult decat atat, persoanele care dorm in aceasta pozitie si nu au o perna buna se pot plange de dureri de gat sau gat amortit la trezire.