Sarcina schimba viata unei femei pentru totdeauna. De aceea, in cele 9 luni de sarcina, sprijinul si dragostea prietenilor si familiei sunt esentiale. Cu toate acestea, multe persoane, chiar si straine, considera ca este ocazia perfecta de a-si exprima liber parerea despre corpul viitoarei mamici, chiar si atunci cand nici macar nu au fost intrebati. De aceea, va impartasim cateva fraze pe care nu ar trebui sa le spuneti niciodata unei femei insarcinate.

Ce nu ar trebui sa-i spui unei femei insarcinate?

Sarcina schimba viata unei femei pentru totdeauna si cele noua luni de gestatie sunt foarte sensibile. Fotografie: Freepik

Una dintre frazele pe care le auzim cel mai des este: „Esti sigur ca nu sunt gemeni?” Sau „ai devenit foarte grasa” , poate parea inofensiv, dar in timpul sarcinii schimbarile in organism sunt inevitabile, adesea greu de infruntat, mai ales cand vine vorba de o crestere neasteptata in greutate. Amintiti-va ca numirea unei persoane „grasa” ar putea fi incomod, mai ales daca hormonii sunt la un punct ridicat.

In mod similar, a-i spune unei femei insarcinate ca arata groaznic sau ca este prost ingrijita este destul de lipsit de respect. Amintiti-va ca fiecare femeie isi traieste sarcina in mod diferit, confruntandu-se cu simptome sau situatii de care nu suntem constienti. Prin urmare, nu este nevoie sa te referi la aspectul tau cu voce tare.

„Pacat ca vei avea un baiat/fata, este mai bine sa ai o fata/baiat”

Daca ceva ii entuziasmeaza pe parinti, este anunta sexul bebelusului, atat de mult incat acum sunt multe petreceri care se organizeaza pentru a face publice vestea cea mare. Dar nu lipseste niciodata o persoana care sa faca genul de comentarii negative atunci cand afla ca bebelusul va fi baiat sau fata, asigurand ca ar fi mai bine sa ai un copil de sex opus. Important este sa fii fericit pentru parinti si viitorul lor copil, indiferent de sex.

„Spune la revedere libertatii tale” sau „nu vei mai dormi niciodata”

Un alt lucru care nu este necesar este sa sperii o femeie insarcinata spunand ca nu va mai dormi niciodata sau ca trebuie sa-si ia ramas bun de la libertatea ei. Desigur, viata ta se va schimba pentru totdeauna, dar copiii nu sunt o sclavie, dimpotriva, vin sa dea vietii un alt sens si de aceea parintii se vor bucura de compania lor.

— Au planuit-o?

Este cu siguranta un alt dintre cele mai nepotrivite comentarii pentru o femeie insarcinata. Singurii oameni care trebuie sa stie acest raspuns sunt viitorii parinti, deoarece nimeni nu stie prin ce au trecut pentru a avea copilul. S-ar putea sa crezi ca nu este intentionat, dar exista multe fraze care sunt enervante si obosesc sa le aud atat de mult.

Alte fraze pe care nu ar trebui sa le mentionati unei femei insarcinate

  • „Spre deosebire de tine, am lucrat pana in ultima zi de sarcina” : asa cum am mentionat deja, nu toate sarcinile sunt la fel.
  • — Nu ti-e teama ca copilul…? : Desigur, mamelor le este frica, dar nu ar trebui sa le reamintesti si sa o faci mai nervoasa.
  • „Unul si asa este aproape acelasi numar de luni si ea nu seamana cu tine” : comparatiile nu sunt niciodata bune, mai ales la o femeie insarcinata.
  • „Nu mai mancati pentru doi” : o alta expresie legata de greutate, care este neplacuta. Daca o femeie insarcinata mananca in exces, ar trebui sa discute despre asta doar cu medicul ei.
  • „Sarcina este obisnuita si nu e sa faci atata drama” : desi sarcina este obisnuita, este si adevarat ca unele sunt mai delicate decat altele si este important sa se respecte situatia fiecarei persoane.

Cu siguranta exista multe fraze deplasate pe care gravidele s-au saturat sa le auda. S-ar putea sa o faci fara intentii rele, dar doar sa te bucuri pentru viitoarea mama si sa eviti aceste tipuri de comentarii care pot tulbura linistea unei gravide.