Instrumentele unui editor video pot fi costisitoare. La urma urmei, utilizatorii sai principali sunt adesea studiourile de film care pot castiga miliarde de dolari daca un film are succes. Cand clientii tai castiga atat de multi bani din software-ul tau, de ce sa nu percepi taxe?

Cu toate acestea, majoritatea utilizatorilor casnici nu castiga multi bani din videoclipurile pe care le creeaza. Si daca nu castigati aceiasi bani ca profesionistii, de ce ati cheltui aceiasi bani? Din fericire, programe de editarei video gratuiti precum HitFilm Express si DaVinci Resolve inseamna ca nu trebuie.

In acest articol, punem in fata HitFilm Express cu DaVinci Resolve pentru a vedea care dintre ele castiga batalia editorului video gratuit.

Cerinte hardware

Privind pe site-ul DaVinci Resolve, va fi dificil sa gasiti cerintele de sistem. Chiar si odata ce le gasiti in manualul PDF, sunt oarecum vagi. Ei subliniaza ca veti avea nevoie de un monitor pentru a vedea ce editati, dar nu de cata memorie RAM veti avea nevoie.

Acestea fiind spuse, referintele la computerele Mac Pro si 32 GB de RAM arata clar ca DaVinci Resolve este inca atasat de radacinile sale de la Hollywood.

HitFilm Express este mai specific cand vine vorba de cerintele sale, care par mult mai modeste. Majoritatea computerelor fabricate in ultimii cinci ani sau cam asa ceva ar trebui sa nu aiba nicio problema, macar sa le ruleze.

La fel ca toate aplicatiile de editare video, va beneficia de o placa grafica dedicata si va folosi toata memoria RAM pe care o aveti. Cu toate acestea, puteti rula HitFilm Express cu 4 GB de RAM si grafica integrata, daca este necesar.

Castigator: HitFilm Express.

Actualizati preturile si suplimentele

Cand vine vorba de preturi, DaVinci Resolve este totul sau nimic. Fie obtineti versiunea gratuita, fie versiunea platita. Aceasta include toate accesoriile si accesoriile. Pretul versiunii platite este de 299 USD, ceea ce este de fapt destul de mic cand il compari cu alte programe profesionale de editare video.

HitFilm Express adopta o abordare mult mai modulara. Il poti avea complet gratuit. Cumparati HitFilm Pro, care costa si 299 USD sau adaugati upgrade la HitFilm Express. Aceasta inseamna ca, daca aproape tot ce aveti nevoie este inclus in HitFilm Express, puteti plati cativa dolari pentru a adauga functiile lipsa si a va intoarce la lucru.

Castigator: HitFilm Express.

Rezolutie editor video si suport pentru fisiere

Pentru a elimina unul dintre cele mai importante aspecte, da, ambele aplicatii accepta editarea video 4K. Acestea fiind spuse, este posibil sa nu accepte toate ratele de cadre decat daca faceti upgrade. De exemplu, daca doriti sa editati videoclipuri 4K la 120 FPS cu DaVinci Resolve, va trebui sa platiti.

Acum vom vedea un alt aspect important: formatele de fisiere. Ambele aplicatii accepta tipuri de fisiere utilizate in mod obisnuit in versiunile lor gratuite. Acestea fiind spuse, poate fi necesar sa achizitionati un plugin pentru anumite tipuri de fisiere in HitFilm Express. Pe de alta parte, DaVinci Resolve accepta un numar mare de tipuri diferite de fisiere in versiunea sa gratuita.

Castigator: DaVinci Resolve.

Caracteristici ale editorului video

Ambele aplicatii accepta toate functiile de care aveti nevoie pentru editarea de baza. Puteti sa importati clipurile, sa le taiati, sa aplicati tranzitii si sa le exportati intr-o varietate de formate. In general, ambele sunt destul de capabile.

DaVinci Resolve ajunge frecvent pe listele celor mai bune editoare video gratuite. De fapt, setul sau de functii avansate poate fi intimidant si creste tot timpul.

Unele dintre cele mai bune caracteristici includ sincronizarea automata inteligenta a sunetului si video prin mai multe clipuri si compozitie Fusion.

HitFilm Express este, de asemenea, complet, dar, asa cum am mentionat mai sus, poate fi necesar sa va scufundati in pluginuri. In mod evident, exista mai multe pachete de pluginuri „de pornire” pentru formate, comportamente si functii de editare suplimentare.

Este posibil sa nu aveti nevoie sa cumparati niciuna dintre acestea, dar este mai probabil sa aveti nevoie sa cumparati pluginuri HitFilm Express decat sa faceti upgrade la DaVinci Resolve Studio.

Castigator: DaVinci Resolve.

Interfata cu utilizatorul

Una dintre cele mai mari lovituri impotriva HitFilm Express este ca aplicatia este acoperita de solicitari de cumparare a pluginurilor. De indata ce incarcati aplicatia, o intreaga bara laterala din partea stanga este dedicata tuturor diferitelor parti de functionalitate pe care le puteti adauga pentru cativa dolari.

Chiar daca acest lucru este doar pe ecranul de pornire si dispare atunci cand declansati un proiect nou, solicitarile sunt o criza.

Odata ce incepi cu adevarat sa lucrezi la un nou proiect, HitFilm 4 Express arata ca, ei bine, un editor video. In afara de unele diferente minore, programe de editarei video sunt similari.

DaVinci Resolve castiga puncte majore in aceasta categorie datorita unei caracteristici in special. Desi are propriile comenzi rapide de la tastatura, il puteti configura si pentru a utiliza comenzi rapide de la Premiere Pro, Final Cut Pro X sau Avid Media Composer. Daca veniti de la unul dintre acesti programe de editare, va va fi de mare ajutor pentru a va ajuta sa faceti tranzitia.

Castigator: DaVinci Resolve.

Usurinta in utilizare a editorului video

HitFilm Express este un instrument puternic, dar folosirea lui arata clar ca se adreseaza creatorilor YouTube. In general, aplicatia este mai usor de utilizat si trebuie sa fii bine versat in editare pentru ao folosi. Nu lipsesc mai multe functii de nisa care sunt adesea in frunte si in centrul altor programe de editare, dar nu sunt prezentate in mod proeminent.

Contextul de la Hollywood al lui DaVinci Resolve este evident in intreaga aplicatie. Se simte ca o aplicatie destinata persoanelor care sunt familiarizate cu editarea video si doresc ca cele mai puternice functii sa fie puse in prim-plan. Acest lucru nu il face inutilizabil, dar nu este la fel de prietenos ca HitFilm Express.

Castigator: HitFilm Express.

HitFilm Express vs. DaVinci Resolve: Castigatorul

HitFilm Express este absolut cea mai usor de utilizat dintre aceste doua aplicatii, mai ales daca esti destul de nou in editarea video. Acestea fiind spuse, unele dintre celelalte avantaje ale sale nu sunt la fel de pronuntate ca odinioara. Concentrarea sa pe compozitie a fost candva un punct forte major, dar odata cu adaugarea Fusion, DaVinci Resolve a ajuns din urma considerabil.

Radacinile lui DaVinci Resolve ca instrument destinat in primul rand gradarii culorilor se arata inca, dar acesta este un lucru bun. Ca instrument de editare video, a depasit nu numai HitFilm, ci si alti programe de editare video populari precum Adobe Premiere si Final Cut Pro X.

Are o curba de invatare cu siguranta mai abrupta, dar DaVinci Resolve se va scala pe masura ce aflati mai multe despre videoclip, expunand functionalitati mai profunde in acest proces.

Ambele sunt aplicatii de editare video foarte capabile. Totusi, daca ar fi sa alegem, am alege DaVinci Resolve.

Castigator general: DaVinci Resolve.

La ce tip de proiect lucrezi?

Mai mult decat orice, intrebarea de mai sus ar trebui sa va informeze alegerea intre acesti doi programe de editare video fantastici. Daca va ganditi sa lucrati in cele din urma la film, va poate ajuta sa va familiarizati cu functiile avansate ale DaVinci Resolve. Pe de alta parte, daca vrei doar sa faci videoclipuri simple, probabil ca HitFilm Express te va pune in functiune mai repede.

Daca doriti sa faceti un videoclip YouTube, oricare dintre programele de editare se va descurca bine. Doar alegeti-l pe cel pe care il preferati.