Multi bebelusi au astazi anemie. De fapt, se poate spune ca multi bebelusi de-a lungul istoriei au avut anemie , dar acum o stim pentru ca este o afectiune care ingrijoreaza cel mai mult parintii si profesionistii si de aceea se acorda o atentie deosebita atunci cand vine vorba de depistarea si tratarea acesteia.
Cea mai frecventa anemie la bebelusi este deficitul de fier , care este cea care apare ca urmare a unei deficiente: bebelusul consuma putine alimente bogate in fier . Si este important sa o detectam pentru ca poate afecta apetitul, cresterea, comportamentul si chiar dezvoltarea. De aceea poate fi important sa fim constienti de ceea ce va spunem astazi: cum sa preveniti copilul sa ajunga la anemie .
De ce este fierul important?
De la varsta de sase luni, cand incepe alimentatia complementara, se pune un accent deosebit pe aceasta recomandare: ca la fiecare masa sa fie cateva alimente bogate in fier .
Motivul pentru care dati acest sfat este de trei ori:
- Un bebelus care bea doar lapte matern sau lapte artificial va putea sa creasca si sa se ingrase adecvat, desi poate avea deficiente de fier si zinc daca nu incepe sa consume alimente bogate in fier dupa 6 luni (zincul este o preocupare mai putin).
- Fierul este important pentru organism, deoarece este necesar pentru crearea hemoglobinei , care este responsabila pentru transportul oxigenului catre tesuturi.
- Bebelusii au rezerve de fier inca de la nastere, dar in functie de cat de repede este taiat cordonul la nastere, de saptamanile de gestatie si de greutatea la nastere, acestea pot dura pana la sase luni sau pot fi suficiente pentru inca cateva luni.
Simptomele anemiei
Una dintre cele mai mari probleme ale anemiei este ca este adesea dificil de detectat pentru ca nu pornesti de la o baza de comparatie. Anemia nu vine de la o zi la alta, si de aceea parintii nu pot spune ca „ieri a fost grozav si azi arata rau”, pentru ca este ceva progresiv care coincide si cu multe alte schimbari la bebelus. Daca, de exemplu, bebelusul incepe sa aiba anemie la 7-8 luni si este in crestere, va fi un bebelus cu putina pofta de mancare, relativ iritabil, si cu mai putina energie decat ar avea daca nu ar avea anemie. Dar nu sunt toti bebelusii diferiti, iar multi sunt relativ agitati si nu mananca?
Cu alte cuvinte, simptomele anemiei sunt adesea observate dupa ce anemia se rezolva , cand copilul are brusc mai multa energie, un apetit mai mare si, in general, este mai „viu”. Atunci spun parintii „stridii, pai l-a afectat anemia” (va spun, eu am patit-o).
Si este ca o anemie afecteaza cresterea, afecteaza apetitul, paloarea pielii si poate afecta dezvoltarea intelectuala si psihomotorie .
Ce alimente ar trebui sa includem cat mai curand posibil?
Astfel, pentru a preveni bebelusul sa ajunga sa sufere de anemie feripriva, ceea ce trebuie sa facem este sa oferim de la inceput acele alimente care contin mai mult fier. Deci, chiar daca mananci putin la fiecare sedinta, cateva cateva te vor ajuta sa obtii o cantitate adecvata de fier in fiecare zi.
Si asta avand in vedere, desigur, ca in primele saptamani bebelusii nu mananca cu greu. Adica, este deja de la sine inteles ca un bebelus alaptat nu va manca jumatate de file de pui in prima zi in care incepe hranirea complementara, dar daca mananca o bucata mica la un moment dat, si incetul cu incetul, pe zi ce trece. Zilnic, el va castiga incredere si dexteritate cu mancarea, va fi mai usor timp de 8-9 luni sa mananci cateva dintre aceste alimente bogate in fier.
Fierul este in multe alimente de origine animala (fier heme) si multe de origine vegetala (fier non-hem) . Fierul care se absoarbe cel mai bine este fierul hem , care este ceea ce putem gasi in carne, peste si galbenusuri de ou.
Non-hema, care este ceea ce contin leguminoasele, legumele cu frunze inchise si cerealele, este slab absorbita, iar din acest motiv este indicat sa va insotiti aportul cu alimente bogate in vitamina C, precum portocalele sau broccoli (si suplimentati daca bebelusul doreste). nu consuma alimente de origine animala).
Tratarea anemiei cu un supliment
Cea mai buna modalitate de a sti daca un bebelus are anemie este printr-un test de sange , desi de obicei se face numai atunci cand exista o suspiciune clara ca copilul ar putea fi anemic.
In unele cazuri, cand se poate crede ca nu are anemie, dar ca daca va continua asa o va avea (un bebe de vreo 8-9 luni care practic nu mananca altceva in afara de lapte), multi pediatri prescriu un supliment de fier in doze preventive; ceva de genul a da fierul de calcat in picaturi in acea zi ar trebui sa intre prin mancare, pana in ziua in care bebelusul mananca mai mult si mai bine.
Acest supliment este si cel folosit atunci cand se confirma anemia, doar ca doza este mai mare pentru ca nu numai ca trebuie sa furnizeze fierul pentru fiecare zi, ci si sa recupereze nivelurile de fier ale bebelusului, care sunt sub ceea ce se considera adecvat.
Cat timp cu suplimentul?
Nu exista un raspuns clar, pentru ca totul depinde de gradul de anemie al bebelusului, si de modul in care evolueaza acesta in ceea ce priveste hranirea.
Daca se constata ca nivelul de fier este adecvat cu suplimentul, dar copilul inca nu mananca bine, anemia va reveni . Daca in schimb, pe langa rezolvarea deficitului, bebelusul mananca mai bine si mai variat, este mai putin probabil sa fie nevoit sa ia din nou un supliment de fier.