O piscina la tine acasa este un vis devenit realitate care iti permite sa te relaxezi si sa te distrezi oricand vrei alaturi de familia ta. Insa, intretinerea unei piscine nu este un proces de ignorat daca vrei sa te bucuri de acea piscina pentru multi ani. Totodata, o piscina care nu este intretinuta corespunzator poate avea un impact negativ si asupra sanatatii tale, lucru pe care cu siguranta nu ti-l doresti. Asadar, pentru a evita orice situatie neplacuta, afla mai jos cum trebuie sa pregatesti piscina pentru sezonul rece.

Sezonul rece a sosit si nu stii cum trebuie sa te ocupi de piscina ta

Ei bine, ce este de facut in aceasta situatie, pana a ajunge la pasul final si anume prelata iarna piscina? In primul rand, daca temperaturile au inceput deja sa scada si nu mai poti folosi piscina, atunci este momentul sa te ocupi de pregatirea acesteia pentru sezonul rece. Retine ca acest lucru este valabil si daca pleci pentru o perioada mai lunga de timp si nimeni nu va mai folosi acea piscina. Urmand pasii corecti, vei evita deteriorarea instalatiei si a finisajelor. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa efectuezi o ultima curatare. Acest procedeu te asigura ca nu raman in urma spori de alge care se pot inmulti foarte repede peste iarna. Foloseste atat periile manuale cat si robotul automat pentru o curatare eficienta.

Testeaza cu mare atentie echilibrul chimic al apei din piscina

Chiar si in extra-sezon este esential ca factorii care au un impact mare asupra echilibrului chimic al apei sa fie tinuti sub control. Daca nu faci acest lucru, atunci exista sanse mari ca apa sa devina coroziva, ceea ce inseamna ca echipamentul poate fi afectat destul de serios. In ceea ce priveste valorile, pH-ul ar trebui sa fie intre 7,2 si 7,8 sau intre 7,4 si 7,6. Pentru aceste intervale, este necesar ca alcalinitatea sa se incadreze intre 80 si 120 ppm. De asemenea, duritatea apei trebuie sa fie cuprinsa intre 300 si 700 ppm. Cumpara un kit de pregatire a piscinei care sa includa teste de analiza a apei, o solutie anticalcar si una pentru echilibrarea pH-ului si o substanta care sa tina sub control alcalinitatea apei.

Nu uita de aplicarea tratamentului cu clor inainte de inchiderea piscinei

Acesta este un alt aspect important care nu este de ignorat. Aplicarea unui tratament soc cu clor este recomandata a fi realizata inainte cu cateva zile de inchiderea propriu-zisa a piscinei. In acest mod te asiguri ca instalatiile vor fi curatate excelent si nu va exista riscul de depunere a sporilor de alge sau a germenilor. De asemenea, se recomanda si aplicarea preventiva a unei doze de tratament algicid. Dupa aplicarea acestui tip de tratament, este esential sa lasi pornita pe timpul noptii pompa de recirculare. Astfel, substantele chimice vor fi distribuite complet prin sistemul de filtrare al piscinei.

Redu nivelul de apa din piscina pe timpul iernii

Este adevarat ca in momentul redeschiderii piscinei va fi necesar sa o umpli cu mai multa apa, lucru care iti va aduce costuri suplimentare, insa este esential sa faci acest lucru pe timpul iernii. Prin urmare, nivelul corect al apei ar trebui sa fie cu aproximativ 15 cm sub ultimele piese inglobate in pereti. Acestea sunt skimerele, duzele, becurile precum si alte dispozitive care vor fi obturate cu ajutorul unor dopuri speciale. Iti recomandam sa angajezi un specialist care sa realizeze acest procedeu, insa daca tu ai mai facut asta in trecut atunci poti sa golesti singur piscina.

Acopera piscina cu o prelata speciala pe timpul iernii

Dupa ce ai urmat toti pasii mentionati anterior, este momentul de acoperire piscina cu o prelata special creata pentru piscine. Exista unele prelate automate cu lamele PVC care sunt extrem de sigure mai ales daca ai copii si animale de companie. Aceste prelate acopera eficient piscina si totodata elimina complet riscul de patrundere a murdariei pe parcursul sezonului rece. Daca nu utilizezi o astfel de prelata, atunci asigura-te ca prelata pe care o ai este intr-o stare excelenta si nu prezinta absolut nici un fel de gauri de uzura care ar putea lasa impuritatile sa intre prin ea.