Vremurile pe care le traim si care, din pacate, nu sunt foarte usoare, ne determina sa ne gandim serios la eventualitatea deschiderii unor afaceri cu investitii mici, mai ales ca resursele de care dispunem nu sunt mari, in unele situatii, cei care doresc sa puna bazele unei afaceri fiind chiar nevoiti sa apeleze la un imprumut, care, pentru ei, este considerabil mare in comparatie cu veniturile pe care le au in momentul respectiv. In aceste conditii, putini sunt cei care obtin un imprumut, indeosebi daca acestia au peste 35, respectiv 40 de ani.

Locurile de munca sunt din ce in ce mai nesigure si nu mai pot oferi un venit din care cel putin doi membri ai familiei sa traiasca decent. Tocmai de aceea, tot mai multi oameni iau in considerare eventualitatea deschiderii unor afaceri cu investitii mici, dar care sa le aduca venituri. Stim bine ca o afacere, oricare ar fi ea, oricare ar fi investitia, trebuie sa aduca venituri pe un termen lung. Nu trebuie sa ne asteptam sa obtinem bani inca din primele luni. Mai mult decat atat, daca vom obtine bani din primul trimestru, va insemna ca ceva este in neregula, intrucat afacerile de succes aduc bani antreprenorilor la o perioada lunga dupa ce ele au fost deschise.

Acesta ar trebui sa fie, eventual, un semn al unor probleme, una dintre cele fiind faptul ca afacerea respectiva nu ne va aduce cel mai probabil bani pe termen lung. Singurul lucru pe care il vom obtine in acest caz va fi doar amortizarea investitiei, si nicidecum un castig considerabil de care ne vom putea folosi sau, mai mult, cu care ne vom putea extinde afacerea. In sfarsit, trebuie sa mentionam ca afacerile cu investitii mici inlocuiesc, intr-o oarecare masura, confortul, intrucat, atat timp cat nu investim foarte mult si asteptam si rezultate bune, trebuie sa depunem noi mai multa munca. In acest sens, avem ca exemplu afacerile de familie. Acestea sunt, fara doar si poate, afaceri cu investitii mici, care, in schimb, implica mai mult munca din partea fiecarui membru al familiei.

De pilda, cresterea albinelor este o afacere cu investitii mici, care inseamna, pe de o parte, si o oarecare rabdare in ceea ce priveste amortizarea investitiei si abia apoi, castigurile obtinute. De mentionat este si faptul ca acesta afacere necesita mult timp pentru a se dezvolta corespunzator, mai ales daca vorbim despre antreprenori care nu stiu sa lucreze cu albinele si care, implicit, se asteapta sa invete pe parcurs. Totodata, riscurile de orice natura trebuie asumate si intelese deopotriva de fiecare antreprenor, deoarece afacerile cu investitii mici nu trebuie sa dea gres sub absolut niciun aspect, in conditiile in care, este posibil sa alegem sa oferim servicii.

Spre exemplu, daca vom deschide o pensiune si investitia va fi mica, trebuie sa tinem seama de calitate. Cu alte cuvinte, nu vom construi 20 de camere in regim de spital, ci ne vom rezuma la cel mult 5 camere, care, in schimb, vor oferi calitate si siguranta pentru oamenii care vor alege serviciile noastre. Spuneam acestea, deoarece nu putem neglija calitatea, respectiv satisfacerea cerintelor clientilor, altfel, nu ne vom amortiza nici macar investitia, daramite sa castigam si niste bani. Oricum, afacerile cu investitii mici nu implica pe atat de multe riscuri pe cat afacerile cu investitii mari sau foarte mari implica.

Chiar si asa, cele cu investitii mici trebuie sa aiba la baza un plan bine pus la bun, bine gandit care sa se incadreze in cerintele clientilor si, desigur, care sa contina strategii ce pot fi aplicate pe termen mai lung. Nu vom putea obtine venituri daca nu avem o strategie bine gandita in acest sens si aceasta trebuie intocmita pe termen lung, pentru ca afacerile cu investitii mici aduc putini bani pe luna, prin urmare vom avea nevoie de o perioada mai lunga sa castigam sume considerabile. Sa nu mai mentionam faptul ca vom avea nevoie de oferte sa ne impunem pe piata, si-asa sufocata de tot felul de idei.

O alta afacere cu investii mici poate fi un magazin de cartier, respectiv o consignatie. In acest caz, trebuie sa tinem cont tare mult de amplasarea magazinului respectiv si de cel fel de oameni traiesc in acea zona. Nu vom vinde paine de o calitate indoielnica, daca in acel cartier sau zona, traiesc oameni cu o situatie financiara foarte buna. Implicit, si investitia va fi mai mare. De regula, trebuie sa ne gandim si la ce ofera zona respectiva sectorului de clienti caruia noi dorim sa ne adresam.

De pilda, nu vom deschide un magazin cu un specific general intr-o zona in care exista deja o astfel de afacere care si-a fidelizat clientii si are, sa spunem asa, preturi destul de decente. Pe de alta parte, aceasta afacere prezinta riscuri destul de mari, intrucat, in zilele noastre, mai ales in orasele mari, exista supermarketuri sau chiar minimarketuri care ofera mult mai multe decat un magazin. De obicei, magazinul de cartier trebuie sa vanda paine, tigari etc. si tot felul de produse pe care oamenii le cumpara zilnic. Totodata, sa nu uitam ca unele minimarketuri sunt amplasate la marginea unui cartier, respectiv la strada, prin urmare nu ar fi o alternativa viabila sa deschidem un magazin in acea zona. Oricum, aceasta se numara printre afacerile cu investitii mici, ceea ce conteaza este planul si strategia pe care o avem in minte, aceasta facand, de asemenea, si diferenta.