Cartile au existat intotdeauna pentru mai mult decat purul motiv de a face ca trecerea timpului sa fie mai usoara. A te cufunda intr-o carte inseamna a-ti imbogati mintea, a-ti extinde orizonturile si a-ti forma latura critica. Nu exista o modalitate mai buna de a face aceste lucruri decat sa abordam unele dintre cele mai frumoase opere ale umanitatii – carti care, din diverse motive, sunt greu de citit, dar care te fac un om cult. 

Cand aveti timpul si energia mentala, consultati lista cu cele mai interesante si mai dificile 7 carti online pe care trebuie sa le citesti daca vrei sa fii un om cult. Cartile online se regasesc pe https://buybooks.ro/

1. Ulise de James Joyce

Poate ca nicio carte scrisa in engleza nu a fost vreodata mai populara si mai apreciata pentru dificultatea sa de a fi citita, decat capodopera lui James Joyce, Ulise. Premisa este inselator de simpla – un om, Leopold Bloom, traieste o zi obisnuita, dar, ca piesa de literatura, Ulise este departe de a fi o carte online obisnuita. Avand in vedere numele, poate este evident ca romanul face numeroase legaturi cu Odiseea, epopeea greaca al carei nume de personaj principal este latinizat ca Ulise. Cu toate acestea, principala sursa a dificultatii lui Ulise este de fapt limba. Joyce nu s-a ferit niciodata sa isi compuna cuvintele care sa i se potriveasca, asa ca lectura are nevoie de mai mult timp pentru a fi parcursa.

2. Metamorfoza de Franz Kafka

Lucrarile lui Kafka, pe cat sunt de consacrate cele mai multe dintre ele, sunt piese de literatura extrem de dense, iar Metamorfoza nu face exceptie. Povestea este bizara si il aduce in scena pe un vanzator calator care se trezeste intr-o zi pentru a descoperi ca s-a transformat in mod misterios intr-o insecta uriasa, apoi povestea urmareste modalitatile de a face fata familiei sale, fiind in aceasta noua situatie. Aceasta este poate cea mai cunoscuta opera a lui Kafka, asa ca merita citita pagina cu pagina. Se regaseste la preturi accesibile pe buybooks.ro, in carti online.

3. Revolta lui Atlas de Ayn Rand

Cartea ” Revolta lui Atlas”, pe care Ayn Rand a scris-o in 1957 ca un punct culminant al ideilor si al carierei sale literare, este o lucrare gigant, atat literalmente, cat si la figurat. Desi este, de asemenea, o carte fictiva, cu o poveste convingatoare, este, de asemenea, o expresie clara a filozofiei lui Rand despre obiectivism, idee care a avut o influenta mare asupra laturii conservatoare a politicii americane. In ciuda dificultatii sale, citirea cartii online ” Revolta lui Atlas” va oferi o mai buna intelegere atat   a literaturii, cat si a politicii, desi probabil este cel mai bine sa nu preluati niciuna dintre caracteristicile personajelor principale.

4. Anna Karenina de Lev Tolstoi

In cazul in care sfarsitul Anna Karenina nu a fost deja descoperit de tine, citeste cartea acum inainte ca o alta carte sau un film sa il strice inainte sa observi viziunea autentica a lui Tolstoi. Chiar daca stii cum se termina povestea, romanul clasic de dragoste a lui Tolstoi merita o viziune nu numai a maretiei imperiale rusesti din secolul al XIX-lea, dar si a lucrarilor interioare ale unei serii intregi de profunde defecte, in timp ce personajele isi croiesc viata. Propozitia de deschidere – ,,Familiile fericite sunt toate deopotriva; fiecare familie nefericita este nefericita in felul sau” va ofera o idee despre cum va decurge povestea, dar ca orice roman clasic rusesc, aceste carti nu sunt alese pentru un final fericit.

5. Infinite Jest de David Foster Wallace

Opusul Magnum al lui David Foster Wallace, Infinite Jest, a fost adesea clasificat ca un roman enciclopedic datorita lungimii sale (aproape 1000 de pagini) si a sutelor de teme, iar asta ar trebui sa va ofere o idee buna despre cat de mult timp aveti nevoie pentru a parcurge textul. Cu toate acestea, de la publicarea sa din 1996, a devenit repede recunoscuta drept una dintre cele mai bune carti ale secolului. Acest roman distopic este cea mai mare mostenire a umanitatii de care Foster Wallace, care a murit mult prea devreme, ne lasa sa ne bucuram si sa invatam.

6. Inima Intunericului de Joseph Conrad

Cu combinatia sa dintre un limbaj dificil si o poveste complexa, „Inima Intunericului” ii chinuie elevii de liceu din America de zeci de ani. Conrad, un imigrant polonez in Anglia, a scris in engleza, dar si-a pastrat intotdeauna abordarea nonconformista a limbii. El a trait experientele care au dus la scrierea cartii online „Heart of Darkness” sau Inima Intunericului atunci cand lucra ca si capitan al unei nave din Belgia pe raul Congo. In acea perioada, el a fost martor al ororilor pe care colonistii europeni le comiteau asupra bastinasilor congolezi. Aceasta carte este foarte plina de lectii de viata, dar nu este asa usor de citit.

7. Zgomotul si furia de William Faulkner

Lucrarile lui Faulkner sunt toate piese nepretuite care definesc cultura americana, iar ” Zgomotul si Furia” nu face exceptie. Cu toate acestea, este deosebit de dificil de parcurs textul, partial din cauza povestii pe care o infatiseaza si partial din cauza fluxului de relatari ale constiintei.

Este in esenta o carte de istorie conturata in jurul familiei Compson, o familie respectata candva, care se incadreaza intr-o disperare din ce in ce mai profunda, care are loc in Mississippi in prima parte a secolului XX. Trecand peste faptul ca are un text care necesita atentie, vei citi una dintre cele mai bune carti ale secolului si unul dintre motivele principale pentru care Faulker a castigat un premiu Nobel de literatura in 1949.