Multi dintre noi facem liste cu rezolutii bune pentru noul an: acel abonament la sala, recuperarea unor obiceiuri, atingerea unor noi obiective profesionale… Provocari care, de foarte multe ori, ramane simple iluzii. Pentru ca acest lucru sa nu se intample si pentru ca noi sa atingem acele scopuri, trebuie sa cream conditiile necesare pentru ca acestea sa fie indeplinite. Sau cel putin asa cred japonezii. De aceea, includ in lista un aspect esential, daca ceea ce cautam este sa obtinem armonie in viata noastra: o curatare temeinica a locuintei .

Poate ti se pare o nebunie, tinand cont de toate celelalte preparate de care trebuie sa tinem cont: ce daca lista de cumparaturi, ce daca strugurii, cava, decorul pentru petrecere… Dar, daca ne uitam la ultima zi a anului ca o pregatire pentru ceea ce urmeaza, ce modalitate mai buna decat cu o casa plina de armonie ? La urma urmei, acasa este spatiul in care ne intoarcem mereu pentru a ne relaxa, a petrece timp alaturi de cei dragi. Din acest motiv, faptul de a incepe noul an cu o casa curata, placuta si ordonata poate fi decisiv in atragerea energiei de care avem nevoie pentru atingerea acestor noi scopuri.

Aceasta tehnica de pregatire acasa este cunoscuta in Japonia ca Oosouji, al carui sens literal ar fi „marea curatare” . De fapt, prefixul O, care aici este echivalent cu kanji (大), inseamna „mare”. Este o traditie care se bazeaza pe principiul reinnoirii: prin curatarea fizica a locuintei noastre, curatam cumva si vietile si sufletele locuitorilor sai, pentru a incepe noul an de la zero, cu un mod curat si renovat.

Ce beneficii putem obtine cu Oosoujji?

Desi ideea de a face curatenie in casa este suficienta pentru a da multi stupi, adevarul este ca este o activitate care, pe langa faptul ca este necesara pentru a ne mentine locuinta in stare buna, are si multe beneficii pentru bunastarea noastra. Aici sunt cativa dintre ei:

1. Multi experti sunt de acord ca curatarea echilibrata poate avea efecte relaxante. Sortarea si aruncarea tot ceea ce nu mai avem nevoie are un efect purificator asupra noastra.

2. Cand ajungi acasa si te gasesti intr-o casa ordonata si curata, sentimentul pe care ti-l da este unul de bunastare si fericire .

3. Este dovedit ca capul nostru functioneaza mai bine cand exista ordine , intrucat mediul nostru este legat de noi si de mintea noastra.

4. Oosouji ne face mintea sa se concentreze asupra prezentului. A trai in „aici si acum” este una dintre cele mai importante chei ale fericirii si succesului.

5. Curatenia are o putere eliberatoare si rasplatitoare , pentru ca totul in jurul tau nu ocupa doar spatiu fizic, ci si mental. Curatarea, comandarea si aruncarea vechiului te face sa te simti mai liber, rupem legaturile si atasamentele si permitem intrarea lucrurilor noi. „Lasati vechiul si lasati sa intre noul”, spune un vechi proverb chinezesc.

Cum se practica Oosouji?

  • Pune deoparte cateva ore in ultima zi a anului (sau ore intr-o alta zi, daca ai foarte putin timp) pentru Oosouji.
  • Imbraca-te in haine comode si echipeaza-te cu tot ce ai nevoie, ca sa nu ai evenimente neprevazute sau intreruperi ulterior.
  • Curatarea interiorului este importanta, dar la fel este si curatarea exteriorului. Inainte de a incepe curatarea, deschideti geamurile pentru a purifica si a reinnoi aerul.
  • Deconectati-va de la toate si, cel mult, puneti putina muzica.
  • Este indicat sa facem curatenia la prima ora dimineata, cand totul este inca linistit, suntem mai treji si mintea ne este mai limpede.
  • Nu treceti la o alta sarcina pana cand nu ati terminat complet cu curatarea.
  • Arunca gunoiul: scapa de obiecte si de tot ce nu mai functioneaza, care este spart sau foarte vechi. Daca crezi ca ii poti da o a doua viata, doneaza-l.