Oricine are o curte mica isi doreste sa profite la maximum de spatiul disponibil. Amenajarea inteligenta a unei astfel de zone poate crea un mic paradis, indiferent de dimensiuni. 

Chiar daca va ganditi ca o curte mica vine cu limitarile sale, cu abordarea corecta, aceasta poate fi transformata intr-o veritabila oaza de relaxare si estetica. Fie ca locuiti in centrul unui oras aglomerat sau intr-o zona suburbana cu parcele mici, fiecare colt al curtii dvs. poate fi optimizat si folosit la intregul sau potential.

Cand spatiul este limitat, creativitatea trebuie sa preia controlul. In loc sa vedeti aceste limitari ca pe un dezavantaj, priviti-le ca pe oportunitati. O curte mica poate oferi intimitate, poate fi usor de intretinut si, cel mai important, poate fi amenajata in asa fel incat sa reflecte personalitatea si stilul dumneavoastra. De la alegerea plantelor si a mobilierului potrivit, la integrarea elementelor de design modern, exista nenumarate modalitati de a va transforma curtea intr-un colt de paradis.

Idei ingenioase pentru amenajarea unei curti mici

Iata cateva idei amenajare curte pentru a transforma orice spatiu intr-o oaza de relaxare:

Mobila functionala 

O curte mica poate beneficia foarte mult de mobilierul compact si multifunctional. Bancile care ofera depozitare sau mesele pliante permit curtii sa fie flexibila si gata pentru orice ocazie.  Desi ce este esential sa ne concentram pe designul curtii, nu trebuie sa neglijam confortul. Alegeti piese care sunt durabile si rezistente la intemperii.

Amenajare pe verticala 

Cand spatiul orizontal este limitat, priviti in sus! Utilizati peretele fatadei casei sau gardul pentru a atarna ghivece cu flori, plante agatatoare sau chiar un mic gratar vertical. Aceasta este o modalitate excelenta de a adauga culoare si textura curtii fara a ocupa prea mult spatiu pe sol.

Crearea unui punct focal

Fie ca este vorba de o mica fantana, o sculptura sau chiar fatada casei dvs., avand un punct focal in curte poate atrage atentia si oferi iluzia unui spatiu mai mare. Lucrarile de arta sau decoratiunile mari, dar elegante, pot face o declaratie si pot directiona ochii.

Amenajarea mansardei

De multe ori, cand ne gandim la amenajarea mansardei, ne inchipuim un spatiu confortabil in interiorul casei, locul ideal pentru o camera de oaspeti sau un birou. Cu toate acestea, mansarda poate fi, de asemenea, o extensie a curtii dvs. Daca mansarda are vedere catre curte, puteti considera adaugarea unei ferestre mari sau a unei usi glisante care duce spre un mic balcon sau terasa. Nu numai ca va veti bucura de o perspectiva elevata asupra curtii, dar veti crea si o legatura armonioasa intre interior si exterior, optimizand astfel spatiul disponibil si facand curtea sa para mai mare si mai conectata la restul locuintei. Acestea sunt doar cateva idei de amenajare mansarde, in realitate exista o multitudine de stiluri pentru orice tip de curte si gust personal.

Jocul cu luminile

Lumina poate face minuni pentru a schimba perceptia spatiului. Folositi becuri economice pentru a lumina zone intunecate ale curtii sau pentru a evidentia elemente speciale, cum ar fi fatada casei sau o zona de gradinarit.

Alegerea unui gard adecvat 

Gardul este adesea primul lucru pe care il vad oamenii atunci cand se apropie de casa dvs. Alegeti un gard care complimenteaza casa si curtea. Gardurile transparente sau cele cu design deschis pot face ca o curte sa para mai mare, in timp ce adauga un nivel de intimitate.

Chiar daca spatiul este limitat, exista numeroase idei de amenajare a curtii pentru a face din orice curte mica un spatiu special si confortabil. Integrand elemente precum mobilierul, iluminatul si amenajarea verticala, puteti transforma o zona mica intr-o extensie perfecta a casei dvs. Cu putina creativitate si planificare, posibilitatile sunt infinite!