Sursa foto: Shutterstock

Evaluarea vederii este un pas normal în menținerea sănătății vederii și ochilor. Controlul optometric constă într-o serie de teste, menite să măsoare cât de bine vezi și care pot scoate în evidență orice probleme care ar putea să îți afecteze vederea. Acolo unde este necesar, optometristul va identifica nevoile de corecție și va oferi sfaturi personalizate. În alte cazuri, specialistul va recomanda monitorizarea periodică.

Descoperă mai multe despre ceea ce presupune evaluarea vederii și momentele în care aceasta este necesară, din materialul de mai jos!

Ce înseamnă evaluarea vederii?

Evaluarea vederii este un proces complex, în scopul evaluării acuității vizuale și a sănătății ochilor. Chiar dacă nu ai probleme vizuale evidente, este recomandat să faci un control periodic. Anumite probleme de vedere pot evolua lent și pot deveni serioase, înainte ca simptomele să devină evidente. Prin examinările regulate, aceste tulburări pot fi identificate în stadii incipiente, ceea ce permite un tratament mai eficient și poate preveni complicații ulterioare. Așadar, beneficiază de testarea vederii gratuită în Slatina, cu echipamente de ultimă generație și personal experimentat.

Cu dioptronul, specialiștii vor putea determina cu precizie, în mod automat, dioptriile ochilor tăi. Personalul de specialitate utilizează și alte echipamente și tehnici pentru un screening eficient al ochilor, respectiv lensmetru, o trusă de lentile, un optotip și un proiector de teste.

Când este necesar controlul optometric?

Vârsta este un aspect determinant, atunci când vine vorba despre frecvența evaluării vederii, deoarece problemele oculare tind să devină mai frecvente odată cu îmbătrânirea. Starea de sănătate generală poate influența necesitatea unui control, deoarece anumite afecțiuni, așa cum este diabetul, afectează vederea. De asemenea, istoricul familial de probleme de vedere poate sugera o predispoziție genetică spre anumite afecțiuni oculare, astfel că, dacă te numeri printre aceste persoanele, ar trebui să te supui unor controale optometrice frecvente.

Un adult tânăr, fără probleme de vedere și fără factori de risc, ar trebui să efectueze un control optometric o dată la fiecare 2 ani. Persoanele cu factori de risc, dar și cei trecuți de 40 de ani, trebuie să-și verifice vederea anual sau ori de câte ori este nevoie. Este o măsură preventivă eficientă, deoarece multe probleme de vedere pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente.

Care este scopul evaluării vederii?

Scopul principal al evaluării vederii este diagnosticarea viciilor de refracție – miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie -, dar și a altor afecțiuni oculare – cataractă, glaucom, degenerescență maculară, retinopatie diabetică. Diagnosticarea precoce a acestor afecțiuni poate preveni complicațiile și poate menține vederea la un nivel optim, cu tratamentul adecvat. 

Prin efectuarea regulată a examenelor de vedere, se pot identifica și aborda problemele în stadiile incipiente. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta afecțiuni oculare.

Controlul periodic al vederii este important pentru monitorizarea progresiei bolii și pentru prevenirea agravării acesteia. Examinarea optometrică poate ajuta la ajustarea prescripției de ochelari sau lentile de contact, asigurând astfel o vedere cât mai clară și corectă.

Care sunt informațiile pe care trebuie să le oferi optometristului?

În procesul de evaluare a vederii, optometristul are nevoie de o serie de informații personale și medicale. De aceea, este important să îi comunici orice aspecte relevante, cum ar fi medicamentele pe care le iei în prezent, dacă ai alergii, dacă ai avut recent intervenții chirurgicale sau dacă ai observat orice schimbare a vederii. De asemenea, dacă porți ochelari sau lentile de contact, este util să aduci cu tine prescripția medicală.

Multe probleme de vedere și afecțiuni oculare pot fi ereditare, așa că este util să cunoști istoricul sănătății oculare în familia ta și să oferi aceste date specialistului.

Pentru că stilul de viață și obiceiurile tale pot influența starea vederii, este important să împărtășești optometristului, informații despre cât de des folosești echipamentele digitale, dacă fumezi sau dacă practici sporturi care ar putea crește riscul de accidente oculare.

Care sunt simptomele care să te trimită la un control optometric urgent?

Simptomele care pot indica nevoia unui control optometric includ:

  • vedere dublă;
  • apariția liniuțelor, flash-urilor sau a petelor în câmpul vizual;
  • durere oculară sau orice alt simptom neobișnuit legat de vedere;
  • dureri de cap frecvente;
  • dificultatea de a citi sau de a vedea de aproape sau de la distanță;
  • fluctuații de vedere;
  • probleme legate de vedere în condiții de lumină redusă sau pe întuneric;
  • hipersensibilitate la lumină puternică;
  • ochii roșii și iritați.

Urgența consultului în cazul apariției acestor simptome este esențială pentru o evaluare detaliată, în vederea stabilirii unui plan de tratament adecvat. De cele mai multe ori, ochelarii de vedere sau lentilele de contact cu dioptrii sunt variantele optime pentru corecția afecțiunilor diagnosticate, dar și pentru redobândirea vederii clare și corecte. Pentru sfaturi personalizate legate de achiziția dispozitivelor de corecție a tulburărilor de vedere poți merge în magazinul de optică Lensa în Slatina. Ai la dispoziție o gamă diversificată de ochelari de vedere și lentile de contact din care să alegi cea mai bună variantă pentru tine și nevoile tale. Tot aici găsești soluțiile de curățare și întreținere pentru ochelari și lentile de contact.

Evaluarea vederii este un proces prin care un optometrist analizează sănătatea și acuitatea vizuală a ochilor. Aceasta implică mai multe teste și proceduri, pentru a detecta eventualele probleme de vedere și pentru a stabili nevoile de corecție, dacă este necesar. Frecvența acestor evaluări depinde de starea ta de sănătate generală, de istoricul familial și de eventualele simptome sau factori de risc specifici.

Surse de informare:

1. Eye Exam and Vision Testing Basics – https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/eye-exams-101, Accesat 31.01.2024

2. Visual Acuity Test – https://www.healthline.com/health/visual-acuity-test, Accesat 31.01.2024